Фонд "Право і демократія"

Розпочався семінар з доопрацювання матеріалів навчальної програми з питань судового адміністрування та формування команди викладачів

27 січня 2015 року в м. Яремче відкрився семінар з доопрацювання матеріалів навчальної програми з питань судового адміністрування та формування команди викладачів.

Відкриваючи захід, заступник Голови Державної судової адміністрації України Ольга Булка відзначила, що наразі в державі тривають масштабні реформування судової системи. Наразі, кваліфікованому та професійному судовому адмініструванню приділяється незначна увага, адже вимогою до керівника апарату суду є лише юридична освіта, інші ж вміння здобуваються в процесі роботи, а відтак, є важливим проведення навчання в підготовці саме таких спеціалістів. Сьогодні йдеться про другий курс із судового адміністрування, це означає, що є досвід у впровадженні навчального курсу, тобто є можливість зробити навчальну програму більш досконалою, – зауважила Ольга Булка. Заступник Голови ДСА України подякувала Проекту “Справедливе правосуддя” за надану можливість провести повторний курс судового адміністрування та Національній школі суддів України за участь у таких заходах, та тим, хто викладатиме в наступній навчальній програмі.

Сьогодні, на жаль, не ведеться окрема підготовка судового адміністратора, і навіть перепідготовка працівників апаратів судів не виокремлює такого навчального курсу, тому для Національної школи суддів України є важливим започаткування та проведення ще одного такого курсу, – наголосив ректор Школи Микола Оніщук. Особливо актуальним та затребуваним на сьогодні залишається питання взаємодії керівника апарату суду зі ЗМІ та громадськістю, ведення комунікативної діяльності, – відзначив ректор НСШУ.

Керівник Проекту USAID “Справедливе правосуддя” Девід Вон відзначив, що запровадженню програми із судового адміністрування передувала робота із вивчення передового досвіду країн світу, а за результатами напрацювань стало зрозумілим, що кожна країна є передовою у одному якомусь напрямку. Отож, необхідність пошуку професійного розвитку для судового адміністрування привела до Університету штату Мічиган, де в цьому напрямку досягнуто значних успіхів, і наразі активна взаємодія в навчанні судових адміністраторів триває.

Головним завданням, що визначене перед українськими та американськими викладачами, є перегляд та оновлення матеріалів другої інноваційної навчальної Програми із судового адміністрування з урахуванням потреб українського судочинства та з урахуванням останніх законодавчих змін.

Довідка: у квітні 2013 року 40 учасників, відібраних на конкурсній основі, взяли участь у 2-тижневому навчанні за такими курсами: лідерство; цілі та обов’язки судів; стратегічне планування; управління проходженням справ; управління інформаційними технологіями; основні компоненти судів; управління кадрами; освіта, практичне навчання і розвиток; зв’язки судів з громадськістю.

Команда викладачів із США та України розробила програму навчання з урахуванням ключових компетенцій та методології навчання.

По завершенню курсу його учасники підготували фінальні роботи, які були відповідно оцінені, а в червні 2013 року випускники отримали сертифікати від Національної школи суддів та Університету Штату Мічиган. У лютому 2014 року у Львові учасники навчання розповіли як їх проекти впроваджено в життя. Враховуючи успішність проведеного навчання, його організатори прийняли рішення про проведення ще одного навчального курсу.

Залишити відповідь

Закрити меню