Фонд "Право і демократія"

Сформовано навчальну програму з питань судового адміністрування

30 січня 2015 року в м. Яремче завершився чотириденний семінар з доопрацювання матеріалів другої навчальної програми з питань судового адміністрування та формування команди викладачів.

Другий навчальний курс із судового адміністрування складається з кількох етапів:

• Добір викладачів та розподіл тем між ними (січень 2015 року)

• Конкурсний добір слухачів другого кола програми (лютий 2015 року)

• Друге коло програми – навчання (з 23 березня до 3 квітня 2015 року)

• Вручення сертифікатів (17 червня 2015 року)

• Програма для голів судів (вересень 2015 року)

• Конференція з питань лідерства (грудень 2015 року).

Протягом семінару українські та американські викладачі обговорили перший пілотний навчальний курс із судового адміністрування, врахували винесені з нього уроки, до яких зокрема, належать: проведення для викладачів програми тренінгу із сучасних методів викладання, надання матеріалам українського контексту.

Серед перспективних напрямків, що організувалися за результатами першої пілотної навчальної програми, наразі залишаються розробка подібної програми для голів судів, забезпечення постійності програми шляхом встановлення партнерських стосунків з університетами, які можуть запропонувати сертифікаційні та магістерські програми із судового адміністрування.

Американські викладачі відзначили високий професійний рівень української частини викладачів, та висловили переконання на ще успішніше виконання другої навчальної програми.

Викладач штату Мічиган та навчальної програми із судового адміністрування Морін Коннер відзначила, що найголовнішим вмінням для викладачів є налагодження діалогу зі студентами та формування довіри студентів до наставників, що дозволить відкрити шлях до сприйняття матеріалів навчання та отримання нових знань.

Керівник Проекту “Справедливе правосуддя” Девід Вон подякував викладачам та тим, хто працював над розробкою та впровадженням навчальної програми, а також запропонував розробити детальніший навчальний курс для працівників апаратів судів.

Довідка: у квітні 2013 року 40 учасників, відібраних на конкурсній основі, взяли участь у 2-тижневому навчанні за такими курсами: лідерство; цілі та обов’язки судів; стратегічне планування; управління проходженням справ; управління інформаційними технологіями; основні компоненти судів; управління кадрами; освіта, практичне навчання і розвиток; зв’язки судів з громадськістю. Навчальний курс організовано Державною судовою адміністрацією України, Національною школою суддів України та Проектом “Справедливе правосуддя” за участі Університету Штату Мічиган.

Команда викладачів із США та України розробила програму навчання з урахуванням ключових компетенцій та методології навчання.

По завершенню курсу його учасники підготували фінальні роботи, які були відповідно оцінені, а в червні 2013 року випускники отримали сертифікати від Національної школи суддів та Університету Штату Мічиган. У лютому 2014 року у Львові учасники навчання розповіли як їх проекти впроваджено в життя. Враховуючи успішність проведеного навчання, його організатори прийняли рішення про проведення ще одного навчального курсу.

Залишити відповідь

Закрити меню