Фонд "Право і демократія"

Безоплатна первинна правова допомога в громадах Прикарпаття. Бути чи не бути

Безоплатна первинна правова допомога в громадах Прикарпаття. Бути чи не бути

28 січня о 12:00 в конференц-залі готелю “Станіславів” відбулась прес-конференція на тему “Безоплатна первинна правова допомога на Прикарпатті. Бути чи не бути?”.
Організатором даного заходу була Станіславська правозахисна група, яка вже давно займається наданням безоплатної первинної правової допомоги людям.

Доповідачами виступили Андрій Малетин – голова СПГ та Назарій Саведчук – начальник відділу правової роботи, правової освіти, реєстрації нормативно-правових актів та систематизації Головного управління юстиції в Івано-Франківській області.
Законом України «Про безоплатну правову допомогу» від червня 2011р. запроваджено систему безоплатної правової допомоги як державної гарантії. Згідно цього Закону органи місцевого самоврядування (ОМС) зобов’язані забезпечити надання безоплатної первинної правової допомоги(БППД).
Однак, не зважаючи на те, що з моменту вступу Закону в силу пройшло декілька років, ОМС із впровадженням його норм в життя не поспішають.
Тому, Станіславська правозахисна група (СПГ) за підтримки ПРООН в Україні спільно з програмою «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження” в рамках проекту «Формування сталої системи надання безоплатної правової допомоги на Прикарпатті» протягом 2014 року проводила інформаційну кампанію щодо необхідності створення системи первинної правової допомоги та шляхів її створення в територіальних громадах Прикарпаття, надавала рекомендації для органів місцевого самоврядування, надавала рекомендації та практичні поради щодо впровадження безоплатної первинної правової допомоги у місцевих громадах, а власними силами надавала безоплатну первинну правову допомогу в окремих громадах.
СПГ було проведено навчально-інформаційну сесію для відповідальних представників органів місцевого самоврядування щодо реалізації Закону України «Про безоплатну правову допомогу», підготовлено та наповнено правовою інформацією інформаційні стенди, які будуть розміщені в приміщенні Долинської районної ради та Рожнятівської селищної ради , поширено інформаційний буклету «А Ви хочете отримувати безоплатну правову допомогу у громаді? Тоді ми йдемо до Вас.
За цей час тісна співпраця склалась з Долинською районною радою та Рожнятівською селищною радою.
На основі розроблених спільно з Станіславською правозахисною групою нормативних документів(рішень, програм, положень) Долинська районна рада та Рожнятівська селищна рада створили систему БППД в своїх громадах.
Так, з метою забезпечення доступу жителів територіальних громад Долинського району до безоплатної первинної правової допомоги Долинська районна рада рішенням №553-34/2014 від 27.08.2014 затвердила районну цільову Програму надання безоплатної первинної правової допомоги на 2015 рік на фінансування якої в бюджеті на 2015 рік вже передбачено 30 тис.грн.
Отже, Долинська районна рада першою в Івано-Франківській області забезпечила виконання Закону «Про безоплатну правову допомогу».
Також наблизилась до впровадження безоплатної первинної правової допомоги також і Рожнятівська селищна рада, яка прийняла рішення від 23.10.2014р. №329-23/2014, яким затвердила Положення про залучення юридичних осіб приватного права до надання БППД.
Включились в процес по створенню передумов для організації стабільної роботи з надання первинної безоплатної правової допомоги в своїх громадах Рогатинська района рада, Тисменицька міська рада, Долинська міська рада, Манявська сільська рада Богородчанського району, Осмолодська сільська рада Рожнятівського району, Вишківська сільська рада Долинського району.
На думку голови Станіславської правозахисної групи Андрія Малетина: «Процес пішов. Безоплатній первинній правовій допомозі на Прикарпатті бути!»
Що стосується вторинної безоплатної правової допомоги, то за словами начальника відділу правової роботи, правової освіти Головного управління юстиції в Івано-Франківській області Назарія Саведчука, її надає Центр надання вторинної допомоги, на сьогодні в їхньому реєстрі є 110 адвокатів.
Вона надається особам до яких застосовано адміністративне затримання, адміністративний арешт, особам відповідно до положень кримінально-процесуального законодавства вважаються затриманими та особам яким обрано запобіжний засіб у вигляді тримання під вартою. З 1 липня вона буде надаватися також малозабезпеченим, біженцям, ветеранам війни, особам стосовно яких суд розглядає надання психіатричної допомоги, реабілітованим особам та особам які перебувають в установах виконання покарання.

Джерело: ГО “Станіславська правозахисна група”IMG_6171

Залишити відповідь

Закрити меню