Фонд "Право і демократія"

Роль суддів при вирішенні справ під час масових протестів в Україні

Роль суддів при вирішенні справ під час масових протестів в Україні

Результати експертної оцінки якості судової практики за період осінь 2013 – зима 2014 років, що презентувались і обговорювалися у середовищі суддів, експертів, представників громадськості, представників Міністерства юстиції, науковців та адвокатів у м. Києві 10 грудня 2015р.

в рамках професійної дискусії на тему: “Роль суддів при вирішенні справ під час масових протестів в Україні”, яка відбулася за підтримки Проекту Агенства США з міжнародного розвитку “Справедливе правосуддя” засвідчують, що зловживання з боку органів правопорядку в більшості випадків не були зупиненні суддями.
Експертна оцінка проводилась В’ячеславом Навроцьким — професором кафедри кримінального права і кримінології Львівського національного університету імені Івана Франка та Романом Верешею — професором Академії адвокатури України, через аналіз судових рішень, які ухвалювалися на той час суддями у справах по мирних зібраннях, застосуванню запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та при накладенні адміністративних стягнень. Зокрема, експерти дійшли висновків, що складені слідчими та санкціоновані прокурорами з грубими юридичними помилками клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, у більшості випадків судами сприймалися беззастережно, а саме: не наводилося належне мотивування судових рішень, були допущенні суттєві процесуальні порушення тощо. Загалом, на думку експертів, усі ці порушення були зумовлені, передусім, зловживаннями суддями службовим становищем та маніпуляціями положень діючого Кримінального процесуального кодексу України, а не недоліками законодавства.
Водночас представники судової гілки нагадали присутнім, що суддівський корпус країни усвідомлює свою відповідальність за здійснення судочинства окремими суддями в період мирних акцій протесту, що відбулися восени та взимку 2013–2014 років і про це було відкрито заявлено під час ХІІІ з’їзду суддів України. Стосовно окремих суддів, за подіями того часу, проводяться розслідування з приводу дотримування ними норм чинного законодавства, що також сприятиме очищенню судової влади. Разом з тим, судді переконані, що у цей важкий для країни час, спільні цінності та очікування у суспільстві єдині — це сильна незалежна Україна, в якій здійснює правосуддя незалежний суд.

Примітка.
З практичних питань застосування люстраційного законодавства чи роз’яснень його положень зацікавлені особи можуть звертатися до партнерів БО «Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги».
Нагадаємо, що на сьогодні на Львівщині можна отримати первинну правову допомогу з роз’яснень люстраційного законодавства, у приймальні Фонду «Право і Демократія», яка розташована за адресою: м. Львів, проїзд Крива Липа,6.

Залишити відповідь

Закрити меню