- Фонд "Право і демократія" - http://www.fond.lviv.ua -

Моніторинг судових процесів в Україні

Моніторинг судових процесів широко використовується у країнах Європи, як важливий інструмент підтримки процесу реформування судової системи. Основа моніторингу судових процесів це систематичний збір достовірної інформації щодо того, яким чином проводяться судові процеси. Моніторинг судових процесів має на меті надання державі допомоги у розвитку ефективних судових систем, що забезпечують винесення рішень у справах відповідно до принципу верховенства права та міжнародних стандартів справедливого судового розгляду.
Практика засвідчує, що спостереження за судовими процесами є ефективним інструментом сприяння проведенню судової реформи та підтримки національних та міжнародних гарантій права на справедливий суд. Незалежний моніторинг судових процесів може виявити як слабкі, так і сильні сторони системи правосуддя, а також дати можливість виробити рекомендації щодо вдосконалення практики правозастосування. Моніторинг судових процесів підвищує прозорість правосуддя і, таким чином, сам по собі є засобом підтримки права на публічний судовий розгляд. Присутність спостерігачів, як правило, заохочує суди до використання процедур, що передбачені законодавством та гарантують справедливий судовий розгляд і, відповідно, формування довіри до судочинства.
Перший в Україні широкомасштабний моніторинг судових процесів планується провести вже у цьому році. Центр політико-правових реформ у межах проекту OSCE Project Co-ordinator in Ukraine «Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя» за фінансової підтримки Уряду Канади 11-14 лютого 2017 року провів 4-денний тренінг для майбутніх моніторів судових процесів. Директор Фонду «Право і Демократія» Разік Віталій прийняв участь у цьому заході та поділився з учасниками підходами до реформування судової системи України, досвідом моніторингу судових інституцій за допомогою методології карток громадянського звітування та питаннями пов’язаними з покращенням доступності судів для осіб з інвалідністю.