Фонд "Право і демократія"

Представники Фонду «Право і демократія» взяли участь в обговоренні виборчих проблем ВПО

Представники Фонду «Право і демократія» взяли участь в обговоренні виборчих проблем ВПО

20-21 березня у Львові проходив тренінг «Внутрішньо перемішені особи та участь у виборчих процесах». Адміністрування заходу здійснювала благодійна організація «Твоє право», а сам тренінг, за підтримки Embassy of Great Britain, організувала Міжнародна фундація виборчих систем (IFES).
З 1994 року IFES відіграє ключову роль у становленні демократичних виборчих процесів та інститутів в Україні. Організація спрямовує свою діяльність на сприяння належному управлінню та забезпеченню демократичних прав в умовах зміни політичного ландшафту України. Адміністрування тренінгу здійснювала благодійна організація «Твоє право».
Протягом двох днів учасники тренінгу – громадські активісти, журналісти і представники органів влади Львівщини – обговорювали міжнародні стандарти участі ВПО у виборах, потенційні перешкоди для участі переселенців у виборчих процесах і можливі рішення для їх участі у виборах.
Дуже жваві дискусії та активне обговорення учасників викликали питання інтеграції внутрішніх переселенців до виборчих процесів та проведення адвокаційних кампанії з популяризації участі ВПО у виборчих процесах.
«Загалом хочеться відзначити чудову робочу атмосферу яка панувала весь час, – говорить експерт Фонду «Право і демократія» Дмитро Вітвіцький. – Насичена і цікава програма тренінгу дозволила розглянути багато проблемних питань, які виникають у внутрішніх переселенців під час виборів. На мою думку, основною проблемою є неможливість реалізації переселенцями свого активного виборчого права на місцевих виборах і загальнонаціональних парламентських виборах за мажоритарною системою. В даному випадку це пов’язано з тим, що чинне законодавство допускає участь в голосуванні за принципом реєстрації особи, а не за принципом фактичного проживання. Але в даному випадку питання дотримання виборчого права для переселенців дуже сильно перетинається з питанням політичної доцільності і саме в цьому громадськість разом з органами влади повинні виробити спільну позицію, а Фонд “Право і Демократія” має взяти в цьому активну участь».

Залишити відповідь

Закрити меню