Фонд "Право і демократія"

Чи знаєте ви що таке «місцеве самоврядування»?

Чи знаєте ви що таке «місцеве самоврядування»?

За результатами четвертої хвилі соціологічного дослідження «Децентралізація та реформа місцевого самоврядування», проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, 42,7 % мешканців під місцевим самоврядуванням розуміють передачу повноважень і ресурсів органам місцевого самоврядування.
У Європейській хартії місцевого самоврядування закріплено, що це право i спроможність місцевих влад у межах закону здійснювати регулювання й управління частиною державних справ, якi належать до їхньої компетенції, в інтересах місцевих громад. Закон «Про місцеве самоврядування» визначає, що це здатність територіальної громади самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.
В Україні поняття «місцеве самоврядування» як юридичний термін з’явилось у 1990 році з прийняттям 7 грудня 1990 року Закону «Про місцеві Ради народних депутатів Української РСР та місцеве самоврядування».
25 листопада 2000 року згідно з Указом Президента України «Про День місцевого самоврядування» №1250/2000 «враховуючи велике значення місцевого самоврядування для розвитку народовладдя, демократизації суспільних відносин та зміцнення української державності» 7 грудня встановлено святом – Днем місцевого самоврядування в Україні.

Залишити відповідь

Закрити меню