Фонд "Право і демократія"

Виклики перед громадянським суспільством у зв’язку з військовою агресією

Виклики перед громадянським суспільством у зв’язку з військовою агресією

Допомога внутрішньо переміщеним особам (ВПО) на сьогодні є одним з основних сучасних викликів, які постали перед організаціями громадянського суспільства. Громадські організації з перших днів військової агресії активно долучилися до надання допомоги ВПО різними шляхами – допомогою із пошуком місця проживання, оформленням матеріальної допомоги, наданням правових та психологічних консультацій тощо.

Протягом зовсім невеликого періоду роботи виділились ідентичні питання та проблеми у діяльності громадських організацій різних областей. З метою підвищення ефективності діяльності громадських організацій Фондом «Право і Демократія» була започаткована ініціатива координації діяльності мережі громадських організацій, що реагують на потреби внутрішньо переміщених осіб у західних областях України. Ця мережа ГО уже діє десять років, а спільна діяльність між партнерськими організаціями показує відмінні результати такої співпраці. Більшість організацій мережі працюють на території західних областей України, у яких кількість ВПО є дуже значною. Саме тому  координаційна діяльність організацій мережі від початку демонструє хороші приклади підвищення ефективності співпраці.

Ініціативу координації діяльності мережі громадських організацій, що реагують на потреби внутрішньо переміщених осіб у західних областях України підтримав проєкт «Посилення мережі ОГС, що реагують на потреби ВПО у західних областях України», що фінансується Європейським Союзом у рамках програми стипендій громадянського суспільства Східного партнерства. Завдяки цій фінансовій підтримці розпочалась робота над узагальненням ряду правових питань, із якими звертаються ВПО до громадських організацій.

Протягом 16-18 червня 2022 року відбулася координаційна зустріч та тренінг «Посилення мережі громадських організацій, що реагують на потреби внутрішньо переміщених осіб у західних областях України». Під час тренінгу представники сімнадцяти громадських організацій мали змогу обмінятися досвідом діяльності, спрямованим на роботу із вирішення потреб та проблем ВПО. Учасники покращили свої знання з питань проведення адвокаційних кампаній на місцевому рівні, комунікації своєї діяльності та напрацювали спільні рішення, що допоможуть покращити їх діяльність з сучасними викликами перед громадянським суспільством.

Представниця громадської організації «Центр громадської активності «Синергія» Наталія Батракова відзначила позитив у спільній діяльності та координації зусиль між організаціями громадянського суспільства на потреби внутрішньо переміщених осіб.

Віталій Разік, директор Фонду «Право і Демократія», високо оцінив зацікавленість організацій мережі у спільній діяльності та швидкій переорієнтації діяльності цих організацій на сучасні виклики перед Україною.

 

Ця публікація була підготовлена за сприяння Європейського Союзу в рамках його Програми стипендій громадянського суспільства Східного партнерства. Його зміст є виключною відповідальністю його авторів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Залишити відповідь

Закрити меню