Фонд "Право і демократія"

Дитячі реабілітаційні табори «Все буде Україна!»

Дитячі реабілітаційні табори «Все буде Україна!»

З липня по листопад 2022 року 112 дітей з 9 прифронтових областей, Києва та діти воїнів з Львівщини взяли участь у 5 змінах дитячого реабілітаційного табору «Все буде Україна!»

Регіональний громадський благодійний Фонд «Право і демократія» (Львів) за підтримки іноземних партнерів, зокрема Дитячого Фонду Німеччини за фінансової підтримки RTL Foundation, організував оздоровче таборування для дітей з числа внутрішньо-переміщених осіб (ВПО), дітей з прифронтових територій, тимчасово окупованих територій, які зазнали психологічних і фізичних травм в результаті російської збройної агресії. Діти отримали реабілітацію і стабілізацію психоемоційного, фізичного стану шляхом проведення нейропсихологічної корекції у поєднанні із фізкультурно-спортивною діяльністю та пізнавально-патріотичними заходами і майстер-класами.

Табори пройшли в екологічно чистій місцевості Українських Карпат, осторонь від населених пунктів, що сприяло повноцінному відпочинку і відновленню дітей.

Перший табір розпочався 1 липня і тривав 12 днів. На нього зібралися діти з Харківщини, Луганщини, Донеччини, Миколаївщини, Київщини і Львівщини. програма була організована так, що учасники були зайняті від ранку до вечора. Вони знайомилися з місцевістю, здійснили гірські мандрівки, пройшли початкову психологічну і фізичну діагностику, взяли участь в фізкультурно-оздоровчих заходах. Звичайно, були й ігри: тренування зі стрільби з лука і справжньої біатлонної гвинтівки, майстер-клас з виготовлення ляльок-мотанок.

А «екватор» першого таборування припав на 7 липня – свято Різдва Івана Хрестителя. Таборовики також взяли участь у шануванні українських народних традицій – збирали трави, дівчата плели віночки, ввечері пускали їх на воду і палили багаття.

«Тоді це був наш перший у цьому році, і, можна сказати, тестовий табір для учнів. Протягом 12 днів в мальовничому і тихому куточку Карпат 21 дитина пройшла оздоровлення і реабілітацію. Учасники САМР — це хлопці і дівчата, які були змушені залишити свої домівки внаслідок широкомасштабної збройної агресії нацистської росії. Більшість переїхали на Львівщину, але були учасники, які переселились на Буковину, Волинь і Тернопільщину, — розповідає ініціатор та організатор табору, представник Фонду «Право і демократія» Дмитро Вітвіцький. – Основною ідею мала стати психоемоційна і фізична реабілітація учасників САМР. Хочу зазначити, що програма була надзвичайно насичена і цікава. Мандрівки в гори, для багатьох уперше у житті, різноманітні фізкультурно-оздоровчі і спортивні заходи, майстер-класи у поєднанні з чистим гірським повітрям та дбайливим ставлення команди реабілітологів, тренерів, психологів і вихователів – усе це мало сприятливо сказатися на загальному самопочутті учасників табору. Впевнений, що усі діти відпочили і набралися сил. Побачив класні результати, ми вирішили не зупинятися на досягнутому і стали розглядати можливість проведення наступних САМР. Адже діти – це майбутнє вільної, демократичної і незалежної України!»

У серпні відбувся другий табір, учасниками якого стали 24 дитини з Миколаївської, Луганської, Донецької, Київської і Львівської областей. Переважна більшість – це діти з територій, на яких ведуться бойові дії і діти військовослужбовців ЗСУ.

Швидкоплинно промайнула зміна — усі 12 днів були надзвичайно насиченими і цікавими: походи і мандрівки, еколого-етнографічні заходи, фізкультурно-спортивна реабілітація і психологічна підтримка.

І ось команда САМР з радістю і деяким хвилюванням очікує на приїзд учасників ІІІ табору у вересні, більшість з яких представляє Харківщину, а також з Миколаївщини, Житомирщини і Львівщини.

Організатори зауважують, що діти дуже швидко згуртувалися в одну спільну команду. Під час виконання завдань допомагають та підтримують один одного. Щовечора діти збираються у спільне «коло» обговорень та аналізують свої вчинки за день, дуже позитивним є те, що кожен з учасників чесно та самокритично відноситься до свого власного «Я». Учасники табору висловлюють свою власну думку, вносять пропозиції, аналізують та роблять висновки. Всі заходи проходять в позитивній атмосфері та насичені ресурсною складовою.

У листопаді відбулися ще два таборування. І їх програми були наповнені заходами, пов’язаними з історичними подіями. Учасники 4 табору, а це 22 дитини з Харківщини і Миколаївщини, 12 листопада здійснили 10-кілометрову пішохідну мандрівку до гори Маківка.

“Цим маршрутом повинен пройти кожен свідомий українець, патріот своєї держави, не тільки через простоту шляху, а й через значимість цього місця в історії нашої держави, — вважає Дмитро Вітвіцький і пояснює чому. — Саме тут, на вершині гори, під час 1 Світової війни, навесні 1915 року відбувалися важкі бої між підрозділами Українських січових стрільців (у складі армії Авcтро-Угорської імперії) та російськими царськими військами. Українців було лише сімсот, а одвічних ворогів українців – більше 6 тисяч. Оборона Маківки дала змогу затримати російські війська на Карпатських перевалах і виграти час для зосередження військ та подальшого успішного прориву російського фронту, що призвів до загального відступу росіян із Галичини й Буковини. У 1998–1999 роках цвинтар січових стрільців на Маківці, який за радянських часів був зруйнований, відбудували — встановили 50 хрестів на окремих могилах та один пам’ятник на честь тих січовиків, котрих ідентифікувати не вдалося”.

Усі учасники САМР, більшість з яких уперше піднімалися в гори, успішно подолали увесь маршрут.

Одним з найбільш запам’ятовуючих для учасників цього табору стала зустріч з членами Національної параолімпійської збірної України. Серед них чемпіони і призери параолімпійських ігор, переможці і призери чемпіонатів світу та Європи – Григорій Вовчинський (капітан збірної), Ірина Буй, Олександр Казік, Людмила Ляшенко.

Учасники п’ятого табору, на який протягом перших 12 годин реєстрації подали заявки 379 осіб, представляли Харківщину, Луганщину, Миколаївщину, Запоріжжя та щойно визволену від російських загарбників Херсонщину. Діти здійснили невелику подорож засніженими Карпатами на гору Щавинку. Для абсолютної більшості з них це було перше знайомство з горами, але усі успішно подолали увесь пішохідний маршрут. А на вершині гори на юних мандрівників очікували красиві навколишні краєвиди.

21 листопада відбувся тематичний вечір приурочений до Дня Свободи і Гідності. Учасники табору подивилися документально-історичні фільми про буремні події двох революцій — Помаранчевої і Революції Гідності, дізнались про передумови виникнення, про їх результати і значення. Для учасників з Харківщини цікавим історичним фактом стала інформація про те, що вперше гасло «Слава Україні! Героям Слава» народилось у середовищі харківських студентів на початку 20-років минулого століття. Також діти розповіли про власне значення слів свобода і гідність.

А наступного дня відбулась автобусно-пішохідна екскурсія у парк графа Шенборна на Закарпатті. Парк зустрів осінньою тишею і величчю. Учасники САМР побачили, як виглядав класичний австрійський парк XІХ століття, прогулялись широкими алеями довкола озера з острівцем, контури якого точно відтворюють кордони Австро-Угорської імперії, побачили каміння-мандрівники, кельтський сад і відвідали діючий водяний млин.

26 листопада працівники та учасники 5 дитячого реабілітаційного САМР «Все буде Україна!» провели тематичний вечір-реквієм, присвячений Дню пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні, знайомилися з історичними та тематичними матеріалами, переглядали відеоспогади очевидців Голодомору та архівні матеріали того часу. Діти запалили свічки на пам’ять жертв страшного Голодомору.

Наприкінці табору діти вчилися випікати домашній хліб за старовинними рецептами, збивати домашнє масло під час екскурсії до Етномузею культури та побуту бойківської культури. Кожен з учасників власноруч вимішував тісто і чекав на випікання у печі на дровах своєї хлібини. Хліб вийшов запашним і дуже смачним.

«Дуже вдячні вам за такий чудовий відпочинок для наших дітей у ці важки часи. Діти в захваті! Ви неймовірні, ви вклали в них частину своєї душі. Ви робите добру справу. Бажаємо вам усім здоров’я, терпіння, натхнення і нових звершень! Від усього серця дякую вам!»

Подібних теплих і зворушливих відгуків від батьків дітей, які взяли участь в реабілітаційних таборах чимало. Уся команда Фонду «Право і демократія» бачить результати своєї роботи і розуміє важливість цієї діяльності, адже діти – це майбутнє нашої чудової країни.

Слава Україні!

Залишити відповідь

Закрити меню