Фонд "Право і демократія"

Від завтра журналісти матимуть пріоритетне право доступу до суду

Із вступом в дію нового Кримінально-процесуального кодексу представники засобів масової інформації матимуть пріоритетне право бути присутніми під час судового засідання. Про це йдеться у статті 328 КПК.

Так ч.2 ст. 328 передбачає, що близькі родичі та члени сім’ї обвинуваченого і потерпілого, а також представники засобів масової інформації мають пріоритетне право бути присутніми під час судового засідання, повідомляє УНН

Окрім того, частина 1 тієї ж статті говорить, що кількість присутніх у залі судового засідання може бути обмежена головуючим лише у разі недостатньої кількості місць у залі судового засідання.

Новий КПК чітко прописує і підстави, спираючись на які суд може прийняти рішення про проведення закритого судового засідання. Згідно ч.2 ст. 27 слідчий суддя може прийняти рішення про здійснення кримінального провадження у закритому судовому засіданні впродовж усього судового провадження або його окремої частини лише у випадках:


1) якщо обвинуваченим є неповнолітній;
2) розгляду справи про злочин проти статевої свободи та статевої недоторканості особи;
3) необхідності запобігти розголошенню відомостей про особисте та сімейне життя чи обставин, які принижують гідність особи;
4) якщо здійснення провадження у відкритому судовому засіданні може призвести до розголошення таємниці, що охороняється законом;
5) необхідності забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні.

Окрім того, згідно тієї ж статі 27 нового КПК кожен, хто присутній в залі судового засідання, може вести стенограму, робити нотатки, використовувати портативні аудіозаписуючі пристрої. Проте, проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, транслювання судового засідання по радіо і телебаченню, а також проведення звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури допускаються на підставі ухвали суду, що приймається з урахуванням думки сторін та можливості проведення таких дій без шкоди для судового розгляду.

У коментарі до статті 27 йдеться, що проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, транслювання судового засідання по радіо і телебаченню, може бути заборонене, якщо це може створити перешкоди для нормального перебігу судового розгляду, або ж у випадку коли це може призвести до порушення прав і законних інтересів сторін та інших учасників кримінального провадження.

Нагадаємо, 20 листопада набуває чинності новий Кримінально-процесуальний кодекс. На переконання президента України Віктора Януковича, кодекс дасть змогу привести українське законодавство у відповідність з європейськими стандартами.

Джерело – Громадський простір

Залишити відповідь

Закрити меню