Фонд "Право і демократія"

Веб-камеру в кожен український суд

Новий Кримінальний процесуальний кодекс вступив у дію 20 листопада. Він передбачив можливість ведення відео-конференцій безпосередньо з судів. Натомість ця опція фактично не працює, адже суди не мають достатніх ресурсів на технічні оновлення. Саме тому громадське партнерство на підтримку ініціативи «Відкритий Уряд» та ще понад 40 НУО надіслали Уряду звернення з пропозицією віддати веб-камери з парламентських виборів в суди.

За оцінками українських та міжнародних експертів з метою забезпечення прозорості голосування під час виборів до Верховної Ради України 28 жовтня 2012 року було придбано та використано більш як 33 тисячі технічних комплектів, кожен з яких складався з двох відеокамер та ноутбуку. Реалізація такого масштабного проекту з організації онлайн трансляції дня виборів обійшлася держбюджету в 993,6 млн. грн. (понад 120 мільйонів доларів США).

На сьогоднішній день публічна відповідь влади щодо подальшого використання цього обладнання відсутня. Натомість, можливостей для подальшого використання обладнання є декілька. Зокрема в частині забезпечення прозорості та відкритості діяльності Уряду та державних інституцій в цілому.

Громадяни України традиційно відносять судову владу до найбільш корупційних сфер життя суспільства. Висновки Transparency International прямо вказують на фактичну неспроможність українських судів забезпечити справедливе судочинство та виступити ефективним контролером стану корупції в Україні.

У Зверненні до М.Азарова пропонується ініціювати питання про обладнання усіх залів засідань судів України першої інстанції системами відео конференції, які базуються на основі програмно-технічних комплексів, використаних під час парламентських виборів-2012. Це дозволить суттєво підвищити загальний рівень гласності та прозорості процесу судочинства і, водночас, розв’язати нагальну проблему реформування судової галузі.

Джерело – Громадський простір

Залишити відповідь

Закрити меню