Фонд "Право і демократія"

Центри правової інформації та консультацій на Прикарпатті: підсумки діяльності за перший рік

Минув вже рік, як малозабезпечені громадяни гірських населених пунктів Прикарпаття  мають можливість отримувати безкоштовну правову допомогу. Це стало можливим завдяки роботі 5 центрів правової інформації і консультації для надання безоплатної правової допомоги малозабезпеченим громадянам у гірських населених пунктах Прикарпаття .

Так, в середині січня 2012 року розпочали свою роботу 5 Центрів правової інформації та консультацій, які були відкриті Івано-Франківською обласною громадською організацією «Станіславська правозахисна група» за підтримки МФ «Відродження»  та  сприяння органів місцевого самоврядування Долинського та Рожнятівського району.

Основною метою таких центрів в першу чергу є сприяння самоорганізації консультаційних просвітницько-інформаційних громадських осередків для надання правової допомоги найбільш вразливим групам населення в гірських населених пунктах, які переважно ізольовані від соціальних благ та громадських процесів. Також центри правової інформації проводять дієві заходи спрямовані на співпрацю з органами місцевого самоврядування щодо протидії порушенням прав людини та розробка запобіжних заходів проти порушень прав людини.  

До складу Центрів правової інформації входять Координаційний центр правової інформації в м.Івано-Франківську, що знаходиться по вул. Гаркуші 2 кабінет 40 та 4 виїзні центри, які здійснюють індивідуальний прийом громадян в приміщеннях Раківської та Геринської сільських радах Долинського району, Ясенської та Петранківської сільських радах Рожнятівського району.

 За час своєї діяльності Центрами було  прийнято  близько 1200 громадян, яким надано юридичні консультації, правову допомогу у підготовці звернень до органів влади та місцевого самоврядування, допомогу у складанні процесуальної документації до судових та правоохоронних органів, крім того юристами ЦПІ надано приблизно  300 телефонних консультацій, видано інформаційний буклет щодо роботи центрів.   Основні правові проблеми  з яких звертались громадяни є  невиконання рішення суду з боку органів пенсійного фонду та соціального забезпечення, порушення трудових прав, стягнення аліментів,  спадкові правовідносини, захист права власності, порядок оформлення пенсії, субсидії, соціальних допомог, доступ до правосуддя, встановлення факту що має юридичне значення, з приводу апеляційного та касаційного оскарження рішення суду,  оскарження рішень суб’єктів владних повноважень, зайняття підприємницькою діяльністю та ін.   

 Центрами правової інформації було налагоджено  плідну співпрацю з міжнародними організаціями в сфері безоплатної правової допомоги. Зокрема на сьогодні ЦПІ є членом Всеукраїнської мережі Центрів правової інформації та консультації «Посилення правових можливостей бідних верст населення» МФ «Відродження», та членом  коаліції в сфері захисту  трудових правовідносин  Американського фонду «USAID».

Нагадаємо, що  ініціатива, яка  покликана підвищити рівень правової обізнаності серед малозабезпеченого  населення та надати кваліфіковану юридичну допомогу цим громадянам,  з боку Станіславської правозахисної групи є  не першою, оскільки в 2009-2010 роках за сприяння Івано-Франківського міського суду організацією була створена та функціонувала Агенція судових послуг, якою було  прийнято близько 5000 громадян, яким надано кваліфіковану правову допомогу.

 


 

Залишити відповідь

Закрити меню