Фонд "Право і демократія"

Чому інформація про роботу дільничних інспекторів міліції приховується?

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про доступ до публічної інформації», доступ до інформації забезпечується шляхом, систематичного та оперативного оприлюднення інформації: в офіційних друкованих виданнях;  на офіційних веб-сайтах в мережі Інтернет; на інформаційних стендах; будь-яким іншим способом.  Проте доступ до інформації про роботу служб дільничних інспекторів міліції на Прикарпатті шляхом оприлюднення інформації на офіційних веб-сайтах в мережі Інтернет належним чином не забезпечується. Свідченням чого є дані одержані Станіславською правозахисною групою під час  проведення громадської експертизи,  спрямованої на збір та аналіз інформації,  яка доступна для громадськості в джерелах для пасивного доступу, про роботу служби дільничних інспекторів міліції.

Так, протягом жовтня-листопада 2012 року  експертами Cтаніславської правозахисної групи спільно з Центром громадської адвокатури було проведено  моніторинг офіційних веб-сайтів органів внутрішніх справ Прикарпаття  з метою  перевірити, наскільки на них відображена уся інформація про роботу дільничних інспекторів міліції,  яка необхідна для громадян.

Згідно з результатами експертизи, єдиним джерелом інформації є офіційний сайт Управління міністерства внутрішніх справ України в Івано-Франківській області  – umvs.if.ua . На цьому сайті відображена лише деяка  інформація щодо  роботи дільничних інспекторів міліції, а саме в меню сайту umvs.if.ua «підрозділи»  можна ознайомитись з інформацією, які населені пункти в районах та вулиці в містах обслуговуються дільничними інспекторами, дні, місце прийому громадян дільничними та  їхні контакти.

Однак відсутня важлива  інформація про  місцезнаходження дільничних пунктів міліції,  інформація про кількість офіційних застережень про неприпустимість протиправної поведінки винесених дільничними інспекторами міліції протягом певного періоду, інформація  про кількість громадських помічників дільничних  інспекторів міліції, також інформацію про графіки проведення дільничними інспекторами міліції профілактично-розяснювальної роботи  серед громадян, про періодичність здійснення  дільничними інспекторами міліції профілактичного обходу адміністративних дільниць. Крім того громадяни самостійно не мають змоги ознайомитись  зі  звітами дільничних інспекторів міліції перед населенням та органами місцевого самоврядування про стан правопорядку на адміністративній дільниці.

Отже, можемо констатувати, про часткове  ігнорування та порушення  ст. 3,5,14,15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» з боку міліції Прикарпаття. Причинами цього може бути умисне приховування публічної інформації  міліцією або небажання  оприлюднювати таку інформацію на  офіційному веб-сайті.

Моніторинг виконання закону «Про доступ до публічної інформації» здійснюється в рамках проекту  «Посилення ефективності роботи та дотримання прав людини у діяльності дільничних інспекторів міліції» за підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження».

 

Залишити відповідь

Закрити меню