Фонд "Право і демократія"

Покращення доступності до адмінсудочинства найбільше потребують неповносправні

Фонд «Право і Демократія підбив підсумки проекту «Оцінка рівня задоволеності громадян якістю окремих аспектів функціонування судів», який реалізовувався за сприяння проекту USAID «Справедливе правосуддя». В рамках проекту було опитано відвідувачів та учасників судових процесів у Львівському, Закарпатському, Хмельницькому окружних адміністративних судах.

Під час опитування досліджувались такі показники, як фізична доступність до суду, зручність і комфорт перебування в суді, повнота та ясність в отримання інформації, дотримання термінів судового розгляду, сприйняття роботи працівників суду та суддів, якість судового рішення. В результаті зясувалося, що загалом, громадяни високо оцінюють роботу адміністративних судів, при чому, найвище оцінюють якість і доступність роботи судів ті особи, які неодноразово відвідували суд.

Найбільше проблем з фізичною доступністю судів виникає у неповносправних громадян.  У зв`язку з цим Фонд «Право і демократія» надав відповідні рекомендації згаданим судам щодо встановлення відповідних стандартам пандусів, проведення судових засідань на перших поверхах будівель суду. Щодо інформаційного забезпечення громадян, на підставі побажань відвідувачів Фонд «Право і демократія» рекомендував адмінсудам розширити можливості надання інформації громадянам щодо розгляду справ у суді без відвідування самого суду – тобто через інтернет-сторінки судів, по-телефону чи електронною поштою.

Також в результаті опитування було з’ясовано, що адмінсуди потребують розширення приміщень та збільшення кількості місць де можна ознайомитися зі справами, відтак судам рекомендовано створити громадянам комфортні умови для ознайомлення з матеріалами справ, та збільшення місць для очікування, а також вжити заходів для надання можливості копіювати документи у приміщенні суду.

 

За детальнішою інформацією звертатись:

Фонд „Право і демократія”:

79000 Львів, Україна

проїзд Крива Липа, 6 (3-й поверх)

Тел/Факс: 38(0322)971932

E-mail: lawdemo@fond.lviv.ua

 

Прес-служба

РГБФ «Право і Демократія»

Залишити відповідь

Закрити меню