Фонд "Право і демократія"

Міліція Прикарпаття відмовляється надавати публічну інформацію

Міліція Прикарпаття приховує публічну інформацію про свою діяльність. Про це заявили експерти Станіславської правозахисної групи, які здійснюють громадський моніторинг діяльності міліції за підтримки програми “Верховенство права” Міжнародного фонду “Відродження”.

Упродовж листопада-грудня 2012 року фахівці надсилали запити на інформацію до 16 районних і міських відділів міліції УМВС України в Івано-Франківській області. У своїх запитах організація просила надати письмову інформацію про роботу дільничних, контакти й режим їхньої роботи, про звітування дільничними перед населенням та органами місцевого самоврядування тощо.

Майже всі райвідділи надали неповну інформацію. Зокрема, не надано інформації про ведення дільничними паспортів на адміністративні дільниці, ведення журналів, облік інформації, прийом громадян, реєстрацію підоблікових осіб. У своїх відмовах надати таку інформацію райвідділи посилалися на те, що її призначено тільки для службового користування або вона є конфіденційною та не підлягає розголошенню.

При цьому 6 районних підрозділів міліції надали інформацію з порушенням 5-денного строку, який передбачає ст. 20 закону “Про доступ до публічної інформації”.

Відповіді, у яких виявлено порушення згаданого закону, було оскаржено в органах прокуратури й Управлінні МВС в Івано-Франківській області.

За словами експертів, складається враження, що міліція, яка повинна забезпечувати дотримання законів України, приховує чи не хоче надавати інформації для громадян або ж просто ігнорує закон “Про доступ до публічної інформації”.

 

Контакти:

Станіславська правозахисна група

(0342) 731 331

spgrup@ukr.net

Залишити відповідь

Закрити меню