Фонд "Право і демократія"

Суди України стають доступнішими до людей з обмеженими фізичними можливостями

Внаслідок довготривалої  аналітичної роботи та проведених опитувань за методологією карток громадянського звітування (КГЗ) у українських судах було виявлено, що особи з обмеженими фізичними можливостями – громадяни різних категорій інвалідності досить часто звертаються до  суду за захистом своїх прав та інтересів, а також приймають участь у судових процесах як сторони у справі, свідки чи експерти. В ході звернень до правосуддя у такого кола осіб виникає багато перешкод та труднощів, які як правило виникають  внаслідок організаційних та правових аспектів функціонування суду.

Таким чином, Регіональним громадським благодійним фондом «Право і демократія», в рамках  реалізації  проекту: «Оцінка впровадження програми опитування за методологією карток громадянського звітування та аналіз забезпечення рівного доступу осіб з обмеженими можливостями до правосуддя», який реалізовується за підтримки Проекту USAID « Справедливе правосуддя»,  був розроблений чіткий і поступовий план дій щодо покращення стану забезпечення рівного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до правосуддя.

Керівник проекту Андрій Бурий розповідає: «Нами запропоновано провести діяльність у судах, яка складається з двох ключових аспектів 1) проведення оцінки виконання та впровадження рекомендацій які були розроблені та надані судам громадськими організаціями в ході проведеного дослідження за методологією карток громадянського звітування у 2012р. 2) здійснення окремого аналізу забезпечення доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до правосуддя. Дану діяльність заплановано провести у 18-ти судах, які знаходяться  у шести регіонах України, а саме у Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській, Чернівецькій, Хмельницькій та Кіровоградській областях. Більшість судів вже висловили своє бажання прийняти участь у проекті  та зацікавлені результатами його реалізації у майбутньому».

У рамках даного проекту також будуть проведені тренінги  для суддів, працівників апарату 18-ти обраних проектом судів та судової охорони «Грифон», щодо покращення рівня навиків спілкування та роботи з особами з обмеженими можливостями, які звертаються до суду за захистом своїх прав.

Як зазначив моніторинговий експерт проекту Михайло Васюта: «Планується також розробка єдиної методології,  за допомогою якої буде можливість здійснити спостереження та зафіксувати критерії доступу осіб із обмеженими можливостями до судових приміщень та послуг. Даний інструментарій буде розроблено за допомогою залучення до реалізації проекту організацій, які представляють інтереси інвалідів та займаються дослідженням стану доступності на місцевих рівнях у запропонованих проектом областях. Також буде використано напрацювання, підготовлені Національною Асамблеєю інвалідів України та інших організацій, які проводили дослідження питань доступності до правосуддя осіб з обмеженими фізичними можливостями.»

Проект, що реалізовується сьогодні, покликаний продовжити якісні зміни, розпочаті Фондом «Право і демократія» раніше, та виробити чіткий план дій та заходів щодо покращення доступності громадян до правосуддя в Україні.

Нагадаємо,що впродовж 2012-го року організацією вже розпочато діяльність, пов’язану із покращенням умов доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до судової системи України. Як наслідок, декілька  судів Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Волинської, Закарпатської, Чернівецької областей першими в Україні були облаштовані спеціальними таблицями зі шрифтом мовою Брайля (для незрячих осіб), а також промарковано сходини  у будівлі суду яскраво жовтою фарбою,що допомагає зорієнтуватись в просторі тим громадянам, у кого ще є залишок зору.

Залишити відповідь

Закрити меню