Фонд "Право і демократія"

Прокурорською перевіркою виявлено порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації»

Належне виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» забезпечує реалізацію права кожного громадянина отримати інформацію на його запит.  Проте на практиці незавжди розпорядники інформації належним чином додержуються вимоги цього закону,  зокрема  в частині  строків надання інформації на запит.

В такому разі запитувач має право оскаржити рішення, дії чи бездіяльність розпорядників інформації до керівника розпорядника, вищого органу,  органів прокуратури чи суду.  Як показує практика Станіславської правозахисної групи один з дієвих способів захисту права на доступ до публічної інформації є оскарження дії чи бездіяльність розпорядників інформації до органів прокуратури.

Станіславська правозахисна група, звернулась із скаргою до прокуратури м. Яремче з приводу несвоєчасного надання Яремчанським  МВ УМВС України в Івано-Франківській області інформації на запит.

Прокурорською перевіркою встановлено, що посадовими особами Яремчанського МВ УМВС України в Івано-Франківській області порушуються вимоги Закону України «Про доступ до публічної інформації»  та внесено подання начальнику Яремчанського МВ УМВС України, в якому поставлено вимогу вжити заходів для усунення порушень законодавства про доступ до публічної інформації, причин та умов, що їх сприяли та недопущення їх  у подальшому та  притягнути відповідальних осіб до дисциплінарної відповідальності за неналежне виконання своїх службових обов’язків.

Як зазначає голова організації Андрій Малетин, органи прокуратури маючи широкий спектр засобів впливу можуть  ефективно усунути  порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації» .

Будь-які протиправні дії  чи бездіяльність розпорядника інформації  можна оскаржити в прокуратурі, повідомляють експерти Станіславської правозахисної групи, які здійснюють моніторинг діяльності міліції за підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження».

 

Прес-центр Станіславської правозахисної групи

Залишити відповідь

Закрити меню