Фонд "Право і демократія"

Відбулося обговорення проекту системи оцінки якості функціонування суду в Україні та її пілотного випробування в українських судах

16 травня 2013 року в конференц-залі Національної Академії Наук України Проект USAID «Справедливе правосуддя» спільно з Радою суддів України (РСУ) і Державною судовою адміністрацією України (ДСА) провели круглий стіл для обговорення проекту системи оцінки якості функціонування суду в Україні, її пілотного випробування в українських судах та проблемних питань, що приводять до затягування розгляду справ.

В роботі круглого столу взяли участь секретар Ради суддів України, суддя Вищого господарського суду України Тетяна Козир, голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк, керівник Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девід Вон, заступник керівника робочої групи з розробки системи оцінки якості функціонування суду, суддя Апеляційного суду Одеської області, член Ради суддів загальних судів України Анатолій Бабій, представники вищих, апеляційних і місцевих судів, експерти Проекту USAID «Справедливе правосуддя».

Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк подякував судам, які провели пілотне дослідження «Оцінка якості роботи суду», та відзначив, що запропонована система оцінювання якості функціонування суду є досить складною. «Треба зважено підходити до визначення переліку показників оцінки якості функціонування суду, разом з тим необхідно передбачити можливість автоматичного обрахування даних засобами автоматизованої системи документообігу суду», – відзначив Руслан Кирилюк. Запровадивши на рівні юрисдикцій багаторівневу оцінку якості функціонування суду, Україна може стати прикладом із впровадження такого досвіду для європейських країн, наголосив Голова ДСА України.

«Україна прагне виконати рекомендації Ради Європи щодо розробки стандартів та критеріїв оцінки діяльності судових установ. Наш Проект вже понад шість років сприяє Раді суддів України та Державній судовій адміністрації України у цій роботі, – зазначив керівник Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девід Вон. – Проект підтримав ініціативу органів суддівського самоврядування щодо розробки системи як внутрішнього так і зовнішнього оцінювання роботи суду. Успішне пілотне тестування системи оцінки діяльності суду свідчить про те, що така оцінка можлива і може бути запроваджена на загальнонаціональному рівні».

Учасники круглого столу ознайомились з результатами діяльності робочої групи з розробки системи оцінки якості функціонування суду в Україні спільно з підгрупою з розробки стандартів якості функціонування суду робочої групи з інновацій ДСА України. Під час заходубуло презентовано результати пілотного дослідження якості роботи суду на основі проекту системи оцінки якості функціонування суду, який був розроблений та рекомендований для пілотної апробації робочою групою з розробки системи оцінювання якості роботи суду за підтримки Проекту USAID«Справедливе правосуддя» у співпраці з робочою групою з інновацій Державної судової адміністрації України та успішно випробуваний у тринадцяти пілотних судах.

Проект USAID «Справедливе правосуддя» залучив до участі у круглому столі старшого радника з політичних питань Міністерства юстиції Нідерландів, представника Міжнародного консорціуму з питань досконалості суду доктора Піма Альберса, який ознайомив учасників з міжнародним досвідом оцінки якості функціонування суду та зробив коментар щодо пілотного дослідження якості роботи суду в Україні. Також учасники зібрання обговорили досвід виконання комплексної оцінки якості функціонування суду в усіх місцевих загальних судах Івано-Франківської області та питання тривалого розгляду судових справ (понад 1 рік) як показник оцінки якості функціонування суду і причини затягування строків розгляду судових справ.

За результатами круглого столу прийнято рішення рекомендувати Раді суддів України та Державній судовій адміністрації України узгодити стандартний набір критеріїв якості роботи суду та показників вимірювання відповідності суду цим критеріям, а також розглянути і обговорити проекти системи оцінок, зокрема, основну (базову) та комплексну оцінки якості функціонування суду.

 

fair.org.ua

Залишити відповідь

Закрити меню