Фонд "Право і демократія"

<!--:UK-->Впровадження Конвенції ООН щодо прав інвалідів у національну практику з метою гарантування права на рівні можливості<!--:-->

Впровадження Конвенції ООН щодо прав інвалідів у національну практику з метою гарантування права на рівні можливості

Представники регіонального громадського благодійного фонду «Право і Демократія» взяли участь у семінарі «Провідна світова практика провадження Конвенції ООН щодо прав інвалідів з метою розвитку послуг в громаді для людей з особливими потребами». Цей захід був організований Міжнародною організацію захисту прав людей з інвалідністю (http://www.disabilityrightsintl.org/) для представників громадських організацій, органів соціального захисту та осіб з особливими потребами Західної України.

Директор Фонду «Право і Демократія» Віталій Разік поділився досвідом про діяльність організації у напрямку покращення доступності до правосуддя осіб з особливими фізичними потребами. Зокрема, протягом двох років Фонд провів ряд заходів для громадських організацій, юристів, представників медіа Західної України щодо питань застосування Конвенції ООН щодо прав осіб з інвалідністю.

Андрій Бурий, голова правління Фонду «Право і Демократія», розповів про діяльність організації у напрямку співпраці з судовими інституціями щодо покращення доступності судів для осіб з інвалідністю, та поділився з учасниками попередніми результатами проекту: «Оцінка впровадження програми опитування за методологією КГЗ та здійснення аналізу забезпечення рівного доступу осіб із обмеженими фізичними можливостями до правосуддя», який реалізовується за підтримки проекту USAID «Справедливе правосуддя». Зокрема, було зазначено, що представники судів та державної судової адміністрації зацікавлені у вирішенні питань доступності та намагаються допомогти такій категорії осіб у можливості відстоювання їх прав у судових органах. Зокрема, за час співпраці Фонду «Право і Демократія» у окружному адміністративному суді Львівської області було встановлено пандус, у Личаківському районному суді міста Львова – продубльовано написи шрифтом Брайля та промарковано сходини жовтими лініями.

Діяльність Фонду «Право і Демократія» поширюється і на інші області України та налагоджується активна співпраця з іншими судовими інституціями для вирішення питань доступності до правосуддя осіб з інвалідністю.

У роботі семінару взяв участь Ерік Розенталь, засновник та виконавчий директор Міжнародної організації захисту прав людей з особливими потребами (DRI). З часу заснування DRI у 1993 році, Ерік займається підготовкою активістів захисту прав людини та осіб з особливими потребами, а також надавав технічну підтримку урядам та міжнародним організаціям з розвитку у всьому світі. Він проводив розслідування у більше, ніж 25 країнах світу Європи, Близького Сходу та в Америці та опублікував звіти з питань захисту прав людей з особливими потребами у дев’яти країнах. Звіти DRI отримали широкий відгук в світовій пресі та привернули увагу до людей з інвалідністю. Про роботу Еріка писали та розповідали журнал The New York Times Magazine, телепрограми ABC News 20/20, Good Morning America, та Nightline. Він був головним героєм редакторської колонки газет The New York Times, The International Herald Tribune, та The Washington Post.

Ерік працював радником ВООЗ, ЮНІСЕФ, та Національної ради з питань людей з особливими потребами США. Разом з Національною радою з питань людей з особливими потребами США він написав у співавторстві звіт у вересні 2003 на тему “Політика міністерства закордонних справ США та інвалідність” в результаті якого допомога США за кордоном стала доступною для людей з особливими потребами. У травні 2001 Асоціація психічного здоров’я Нью-Йорка нагородила Еріка «Гуманітарною нагородою» за «особливу відданість та лідерство в захисті ставлення до людей з психічними розладами у всьому світі.». У жовтні 2007 від імені DRI Ерік отримав Приз Томаса Джозефа Додда з Міжнародного правосуддя та прав людини. У 2008 Ерік отримав нагороду Генрі Бетса від Американської асоціації людей з особливими потребами за «новаторство у сфері захисту прав людей з особливими потребами та привернення загальної уваги до їхніх потреб».

За результатами проведеного семінару була налагоджена ефективна співпраця між представниками громадськості та органів соціального захисту. Учасники домовились про спільну діяльність у питаннях захисту осіб з інвалідністю в Україні та погодили наступну зустріч з практичної діяльності у напрямку узгодження національної практики з міжнародними нормами щодо захисту осіб з психічними розладами.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Закрити меню