Фонд "Право і демократія"

<!--:UK-->Чи доступне правосуддя для осіб з особливими фізичними потребами?<!--:-->

Чи доступне правосуддя для осіб з особливими фізичними потребами?

10 червня 2013 року в Івано-Франківську було презентовано діяльність Регіонального громадського благодійного фонду «Право і Демократія» в рамках проекту «Покращення рівня доступності до правосуддя осіб з особливими фізичними потребами», який здійснювався за підтримки програми МАТРА, Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Даний проект є логічним продовженням громадської діяльності організації в сфері захисту прав людини та головним етапом програми Фонду «Право і Демократія», спрямованої на покращення функціонування судової системи України та її ефективного реформування і забезпечення рівних можливостей доступності громадян до правосуддя.

 З метою успішного втілення завдань реалізацію проекту було поширено на територію Львівської, Волинської, Рівненської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Закарпатської областей.

В рамках проекту було:

  1. Проведено тренінги для громадських організацій та тренінг для представників засобів масової інформації з питань проблематики висвітлення доступності до правосуддя осіб з інвалідністю.
  2. Разом з журналістами виготовлено відео ролик з питань доступності до правосуддя осіб з особливими фізичними потребами. Підготовлено соціальні аудіо ролики для їх розповсюдження у вигляді соціальної реклами.
  3. Розроблено посібник «Покращення рівня доступності до правосуддя осіб з особливими фізичними потребами». Це видання розроблено на допомогу громадським організаціям, правозахисникам та будь-яким іншим особам, які займаються захистом осіб з особливими фізичними потребами, складається з аналітичних та інформаційних матеріалів, вибірки українського та міжнародного законодавства, яке стосується питань захисту інвалідів та інших осіб з особливими фізичними потребами.
  4. Розроблено буклет «Як захистити свої права у Європейському суді з прав людини».
  5. Налагоджено співпрацю з судами у питаннях покращення доступності осіб з інвалідністю. В рамках цієї діяльності промарковано жовтим кольором сходини приміщень суду для осіб з вадами зору  у семи судах Західної України.
  6. Представник Фонду «Право і Демократія» приймає активну участь у роботі постійної діючої комісії з питань інновацій при Державній Судовій Адміністрації України.
  7. Проведено моніторинг доступності до судових інституцій у 25 судах 7 областей Західної України. Узагальнено результати моніторингу та випрацювані рекомендації щодо доступності у цих судах.

Моніторинг показав, що більшість приміщень судів є не адаптованими для інвалідів. Так, половина з промоніторених судів не мають пандусів для інвалідів на візках (при наявній потребі). Там же, де такі пандуси є (приблизно 25% перевірених судів ще 25% таких пристосувань не потребують) вони не завжди відповідають чинними технічним стандартам.

Чимало судів не мають спеціально обладнаних майданчиків для паркування автотранспорту людей з особливими потреба, пониження бордюрів, пристосувань для полегшення орієнтування незрячих чи слабо зрячих людей. Жоден із судів не був обладнаний спеціальним пульсуючим звуковим маячком, який би вказував незрячим людям, де саме розташовано вхід до будівлі суду.

Певні незручності створюють також централізовано встановлені на вході до приміщень (90% судів) рамки металошукачів. Вони за своїми характеристиками є вужчими за інвалідні візочки, тому єдиним шляхом проникнути до приміщення інваліду з вадами опорно-рухового апарату є об’їхати таку рамку. В той же час, у половині досліджених судів такої можливості, на жаль немає.

Проект «Покращення рівня доступності до правосуддя осіб з особливими фізичними потребами» є логічним продовженням пілотних проектів організації в сфері захисту прав людини та головним етапом програми Фонду Право і Демократія спрямованої на покращення функціонування судової системи України в цілому та її ефективного реформування і забезпечення рівних можливостей доступності громадян до правосуддя.

Основною метою діяльності Фонду «Право і Демократія» у напрямку доступності до правосуддя осіб з особливими фізичними потребами є виявлення та усунення негативних чинників, які впливають на стан доступності громадян з особливими фізичними потребами (незрячими, з вадами слуху, та інвалідів, які пересуваються на інвалідних візках) до правосуддя, оприлюднення даної інформації з метою налагодження діалогу між органами правосуддя і громадськістю та вироблення рекомендацій і пропозицій щодо законодавчих, інституційних та організаційних заходів і нововведень для покращення функціонування судових інституцій та рівного доступу до них громадян з особливими фізичними потребами.

 

 

Залишити відповідь

Закрити меню