Фонд "Право і демократія"

<!--:UK-->Адміністративні суди найкраще дбають про неповносправних<!--:-->

Адміністративні суди найкраще дбають про неповносправних

Запропоновані фондом «Право і Демократія» рекомендації щодо покращення доступності до правосуддя для громадян з особливими потребами найкраще сприймають і виконують окружні адміністративні суди. Такі результати дослідження в рамках проекту: «Оцінка впровадження програми опитування за методологією КГЗ та здійснення аналізу забезпечення рівного доступу осіб із обмеженими фізичними можливостями до правосуддя», який реалізовується за підтримки проекту USAID «Справедливе правосуддя».

В рамках проекту було досліджено доступ до правосуддя у  18 судах України та розроблено 176 рекомендацій для впровадження в судах з метою покращення доступу для осіб з фізичними вадами. Як з’ясувалося  були сприйняті та реалізовані більшість рекомендацій, не зважаючи на те, що впровадження деяких з них потребують додаткового фінансування. За словами правового експерта проекту Віталія Разіка, жодна з будівель досліджуваних 18 судів України не відповідає вимогам доступності  до неї інвалідів, однак значна частина судів облаштувала приміщення пандусами та продублювала судову інформацію шрифтом Брайля для незрячих осіб та промаркувала сходинки яскраво жовтим кольором для осіб з вадами зору. Частина судів на підставі звернення інваліда – який є стороною по справі  призначає розгляд справ у залах судових засідань, які знаходяться на у будівлі суду на першому поверсі, що значно полегшує особам з інвалідністю захистити свої порушені права.

Наступним кроком у вирішенні проблем доступності має стати співпраця з громадськими організаціями щодо напрацювання пропозицій та змін до процесуального законодавства, що мають забезпечити рівні права для неповносправних, що є сторонами судових процесів. Як повідомив під час круглого столу у Львові керівник програми USAID «Справедливе правосуддя» Девід Вон, на сьогодні важливо законодавчо закріпити норми. які стосуються, зокрема, ознайомлення з матеріалами справ для незрячих, необхідно також вирішити питання з підготовкою сурдоперекладачів, які матимуть спеціальну ліцензію для перекладу під час судових процесів. 

Залишити відповідь

Закрити меню