Фонд "Право і демократія"

Відбулася зустріч керівників підгруп Робочої групи з питань інновацій Державної судової адміністрації України

2 липня 2013 року відбулося засідання керівників підгруп Робочої групи з питань інновацій Державної судової адміністрації України.

У засіданні взяли участь: Голова Державної судової адміністрації України, керівник Робочої групи з питань інновацій – Руслан Кирилюк;  генеральний директор ДП «Інформаційні судові системи», заступник керівника робочої групи, керівник підгрупи зі створення та впровадження концепції автоматизації судової влади, питань оптимізації ЄДРСР та питань оновлення функціоналу КП »ДЗС» – Леонід Богданов;  заступник голови апеляційного суду Івано-Франківської області, керівник підгрупи з вдосконалення системи статистики, діловодства, документообігу та архівної роботи – Андрій Малєєв; т.в.о. ректора Національної школи суддів України, заступник керівника робочої групи, керівник підгрупи з питань професійного розвитку і навчання в судовій сфері – Наталія Шукліна;  завідувач сектору міжнародного співробітництва та взаємодії зі ЗМІ, керівник підгрупи з розробки та впровадження єдиної інформаційної політики судової влади – Олена Ігнатченко; радник Голови ДСА України,  заступник керівника Робочої групи, керівник підгрупи з впровадження Стратегічного плану розвитку судової влади України на 2013 – 2015 роки, підгрупи з розробки та впровадження стандартів функціонування суду – Юлія Седик;  спеціаліст з питань права та судового адміністрування проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Україна: справедливе правосуддя», керівник підгрупи з питань бюджету та фінансування судів – Сергій Сученко..
Відкриваючи зустріч керівників підгруп Робочої групи з питань інновацій, Голова ДСА України Руслан Кирилюк зазначив, що за  відсутності належного  фінансування  нашим завданням є досягнення позитивних змін в управлінні судом шляхом впровадження інноваційних методів.
Під час засідання керівники підгруп доповіли про стан виконання стратегічних завдань на 2013 рік відповідно до напрямків діяльності кожної підгрупи.
Генеральний директор державного підприємства «Інформаційні судові системи», заступник керівника робочої групи, керівник підгрупи зі створення та впровадження концепції автоматизації судової влади, питань оптимізації ЄДРСР та питань оновлення функціоналу КП «ДЗС» Леонід Богданов презентував проект Концепції онлайн-опитувань працівників та відвідувачів суду, а також користувачів веб-порталу судової влади. Першочергово визначено, що опитування відбудеться за наступними напрямками:  «Оцінка проекту «Електронний суд», «Оцінка умов роботи в судовій системі», «Загальна оцінка функціонування судів», «Оцінка функціональності та доступу до ЄДРСР», «Оцінка роботи ПЗ «Д3» та «ДСС», а також «Діяльність веб-порталу судової влади».  Такі опитування дозволять визначити поточний стан діяльності у вказаних напрямках та сприятимуть усуненню виявлених недоліків.
Заступник голови апеляційного суду Івано-Франківської області, керівник підгрупи з вдосконалення системи статистики, діловодства, документообігу та архівної роботи Андрій Малєєв у своєму звіті наголосив, що наразі визначено три рівня збору судової статистики: внутрішній збір на рівні місцевого суду, загальна статистика судової системи та  статистичні дані, які виходять у соціум. Обговорюючи питання вдосконалення системи статистики, керівник профільної підгрупи наголосив, що досліджуючи згадане питання,члени підгрупи дійшли висновку, що спочатку необхідно визначити стандарти суду, а потім вдосконалювати судову статистику.
Радник Голови ДСА України, заступник керівника Робочої групи, керівник підгруп з впровадження Стратегічного плану розвитку судової влади України на 2013 – 2015 роки та з розробки та впровадження стандартів функціонування суду Юлія Седик представила на розгляд колег перший проект плану дій із впровадження Стратегічного плану розвитку судової влади України на 2013-2015 рр.  Вона відзначила, що план дій повністю базується на Стратегічному плані, затвердженому з’їздом суддів України 22 лютого 2013 р. До нього увійшла інформація, зібрана під час фокус-групових дискусій із суддями, працівниками апаратів судів, працівниками ДСА України, та при його підготовці бралися до уваги найбільш сучасні міжнародні зразки такого виду документів.  Щодо іншого завдання робочої групи – визначення стандартів ефективності роботи судів – Юлія Седик відзначила, що під час круглого столу, котрий відбувся у травні поточного року, було презентовано стандарти роботи суду. Наразі триває їх доопрацювання, а до кінця вересня вже буде презентовано остаточні рекомендації щодо системи оцінки якості функціонування суду в Україні.
Наталія Шукліна – т.в.о. ректора Національної школи суддів України, заступник керівника робочої групи, керівник підгрупи з питань професійного розвитку і навчання в судовій сфері , презентуючи діяльність очолюваної підгрупи протягом півріччя, зазначила, що є необхідність утворити робочу групу зі створення програми навчання для судових адміністраторів, яка стане продовженням першої в Україні пілотної Програми з питань судового адміністрування, де сорок керівників апаратів судів, їх заступників та працівників ДСА, відібраних з усієї України на конкурсній основі, пройшли навчання за десятьма спеціальними курсами.
Завідувач сектору міжнародного співробітництва та взаємодії зі ЗМІ, керівник підгрупи з розробки та впровадження єдиної інформаційної політики судової влади Олена Ігнатченко поінформувала учасників засідання про роботу підгрупи у першому півріччі поточного року та відзначила необхідність подальшого обговорення проекту Концепції діяльності Прес-центру судової влади України.
Спеціаліст з питань права та судового адміністрування проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Україна: справедливе правосуддя», керівник підгрупи з питань бюджету та фінансування судів – Сергій Сученко представив проект Концепції запровадження сучасних методів справляння судового збору, зокрема, засобами Інтернет або через спеціально адаптовані інформаційні кіоски, встановлені в приміщенні суду.
Керівники підгруп погодили, що наступна зустріч Робочої групи з питань інновацій державної судової адміністрації України має відбутися не пізніше жовтня 2013 року.  До того часу керівники працюватимуть із підгрупами над визначеними стратегічними завданнями. .
 
Довідково:
Робочу групу з питань інновацій утворено відповідно до наказу Державної судової адміністрації України від 15 червня 2011 року № 100.
Основною метою Робочої групи є створення і впровадження інноваційних моделей організаційного забезпечення роботи суду на базі поєднання сучасних концепцій адміністрування суду та новітніх інформаційних технологій.

Залишити відповідь

Закрити меню