Фонд "Право і демократія"

Експерти Фонду «Право і Демократія» взяли участь в роботі круглого столу «Оцінка якості роботи місцевих загальних судів Івано-Франківської області: дослідження, результати, висновки».

12 липня 2013 року експерти  РГБФ «Право і Демократія» прийняли участь у роботі круглого столу в місті Івано-Франківську, який проходив в рамках ініціативи «Відкритий суд» на тему: «Оцінка якості роботи місцевих загальних судів Івано-Франківської області: дослідження, результати, висновки». Круглий стіл організовано апеляційним  судом Івано-Франківської області, територіальним  управлінням  Державної судової адміністрації України в Івано-Франківській області, громадською організацією «Закон і порядок».

В роботі круглого столу взяли участь Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк,  голова апеляційного суду Івано-Франківської області Надія Стефанів,  керівник проекту USAID «Україна: справедливе правосуддя» Девід Вон, начальник ТУ ДСА України в Івано-Франківській  області Оксана Рибак, голова  громадської організації «Закон і порядок» Володимир Турчин, заступник голови  апеляційного суду Івано-Франківської області Андрій Малєєв, представники ради суддів загальних судів, проекту USAID «Україна: справедливе правосуддя», місцевих судів Івано-Франківської області, органів влади, місцевого самоврядування, лідери громадських організацій та ЗМІ.

Під егідою Ради суддів України, Державної судової адміністрації України та проекту USAID «Україна: справедливе правосуддя» була створена Робоча група з розробки системи оцінки якості функціонування суду,  яка і  розробила систему оцінки якості функціонування суду.  14 березня 2013 року система оцінки якості функціонування суду була в цілому схвалена Рішенням ради суддів загальних судів України.

У квітні – травні 2013 року апеляційний суд Івано-Франківської області спільно з ТУ ДСА України в Івано-Франківській області та громадська організація «Закон і порядок» в рамках проекту «Відкритий суд» провели пілотне дослідження «Оцінка якості роботи місцевих судів Івано-Франківської області».

Об’єктами оцінювання стали 17 місцевих судів, зокрема, апеляційний суд Івано-Франківської області. Внутрішнє оцінювання якості функціонування визначених судів було доповнене зовнішнім компонентом. Правозахисна громадська організація «Закон і порядок» провела опитування відвідувачів судів за допомогою методики карток громадянського звітування.

З вітальним словом до учасників звернувся Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк. У своєму виступі він   підкреслив, що однією з найбільш нагальних та актуальних проблем є питання фінансування судової влади, зокрема, оплата праці працівників апаратів судів, які наразі стоять перед судовою владою, проте й питання організації діяльності судів заслуговують на належну увагу. Руслан Кирилюк відзначив, що судова реформа реалізується не керівництвом, а самими суддями. Тому, – за словами Голови ДСА України, – сьогодні важливо детально вивчити та оптимізувати роботу кожного суду. Голова Державної судової адміністрації України наголосив: «Проведення оцінки будь-якої системи надає можливість передбачити майбутні наслідки, уникнути ймовірних проблем та знайти шляхи їх вирішення. Це стосується і судової системи».

Голова правління РГБФ «Право і Демократія» – Андрій Бурий, прийняв участь у дискусії круглого столу та звернув увагу учасників заходу на проблематику доступності осіб з обмеженими можливостями до правосуддя. Також було коротко представлено  роботу фонду  у Апеляційному суді Івано-Франківської області, яка здійснювалась в рамках реалізації проекту «Оцінка впровадження програми опитування за методологією КГЗ та здійснення аналізу забезпечення рівного доступу осіб із обмеженими фізичними можливостями до правосуддя», який реалізовується за підтримки проекту USAID «Справедливе правосуддя».

Круглий стіл було проведено з метою оприлюднення результатів оцінки якості роботи місцевих судів Івано-Франківської області та аналізу зовнішнього оцінювання, рекомендацій щодо використання та обробки результатів. Під час засідання відбулась презентація Концепції інформаційної діяльності органів судової влади Івано-Франківської області, підбито підсумки реалізації першого етапу створення інформаційно-аналітичних служб судів у рамках проекту «Відкритий суд», а також презентовано організаційно-технічне забезпечення реалізації проекту «Відкритий суд» в системі Google+.

Залишити відповідь

Закрити меню