Фонд "Право і демократія"

<!--:UK-->У Львові обговорено доступ до правосуддя та судових послуг<!--:-->

У Львові обговорено доступ до правосуддя та судових послуг

22 жовтня 2013 року в м. Львів відбулася конференція “Доступ до правосуддя та судових послуг”, організована проектом USAID “Справедливе правосуддя” спільно з Державною судовою адміністрацією України, судами Львівщини та РГБФ “Право і Демократія”.
На конференції обговорено кращий національний та міжнародний досвід у забезпеченні доступу громадян до правосуддя та судових послуг, а також визначено проблеми та перешкоди на шляху вирішення цих питань.
Заступник керівника Проекту USAID “Справедливе правосуддя” Наталя Петрова зауважила, що питання доступності судів вивчає Європейська комісія з питань ефективності правосуддя, яка проводить щорічний моніторинг із покращення роботи та якості правосуддя та європейського партнерства. За словами заступника керівника проекту USAID, у щорічному звіті Комісії відзначено, що Україна належить до 27 держав-учасниць Ради Європи, які наразі не мають критеріїв оцінки діяльності судів.
Також на конференції зазначалося, що доступ до правосуддя є непростим питанням, адже необхідно врахувати всі складові доступності, а відтак, доопрацювати та запровадити стандарти діяльності суду, без яких неможливо організувати системну роботу оцінки діяльності судів.
Голова апеляційного суду Волинської області Петро Філюк зазначив: «Коли говорити про доступ осіб з обмеженими фізичними можливостями до судів першої інстанції, то це питання є проблемним, адже треба врахувати й інфраструктуру, і пристосованість приміщень, і інше, а якщо говорити про апеляційну інстанцію, доступ до якої є територіально віддаленим, то особам з особливими потребами є зовсім проблемним. Можливо вирішення такої проблеми лежить у площині законодавчих змін», – наголосив Петро Філюк.
Учасники конференції звернули увагу на те, що дедалі більше судів проводять опитування громадян на предмет задоволеності роботою суду та доступності до правосуддя. За результатами цих опитувань визначаються проблемні питання та проводяться заходи із вдосконалення роботи суду.
За підсумками роботи конференції, напрацьована низка конкретних заходів для поліпшення умов доступу до суду громадян та осіб з особливими потребами.

Джерело:
http://court.gov.ua/60659/

Залишити відповідь

Закрити меню