Фонд "Право і демократія"

<!--:UK-->Уповноважений Верховної Ради України з прав людини оприлюднив свою заяву щодо подій на майдані Незалежності в ніч на 30 листопада  <!--:-->

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини оприлюднив свою заяву щодо подій на майдані Незалежності в ніч на 30 листопада

Заява Уповноваженого щодо подій на майдані Незалежності в ніч на 30 листопада.
У зв’язку із подіями, що відбулись в ніч на 30 листопада 2013 року на майдані Незалежності у Києві, Уповноважений Верховної Ради з прав людини заявляє таке.
Конституція України гарантує кожному право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації.
Аналогічні гарантії містить стаття 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка є частиною національного законодавства України.
Проте, вночі 30 листопада 2013 року працівники міліції, застосувавши грубу силу, припинили мирне зібрання. Відеозаписи тих подій, які знаходяться у публічному доступі, свідчать про те, що фізична сила, застосована працівниками міліції, була надмірною.
У зв’язку із цим за власною ініціативою відкрито провадження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за повідомленнями, поширеними в засобах масової інформації щодо подій, що відбулись в ніч на 30 листопада 2013 року на майдані Незалежності у Києві.
Мета провадження – ініціювати відповідне розслідування Генеральною прокуратурою України щодо законності дій співробітників міліції, застосування ними спецзасобів, затримання осіб і доставляння їх до відділу міліції, упевнитись в його прозорості та ефективності, а також забезпечити інформування громадськості про відповідальність тих осіб, які порушили закон.
В зв’язку із тим, що питання застосування спецзасобів необхідно розглядати як в цілому, так і з огляду на кожну конкретну ситуацію, звертаюсь з пропозицією до тих, хто вважає себе потерпілим від застосування сили з боку працівників міліції 30 листопада 2013 року, звернутись із заявою до Уповноваженого. Звернення прийматимуться у будь-який зручний спосіб, зокрема, за адресою електронної пошти hotline@ombudsman.gov.ua, на сторінці у Facebook за посиланням https://www.facebook.com/ombudsmanUA. Громадська приймальня Уповноваженого також готова приймати такі заяви з понеділка, 2 грудня, з 9.00 за адресою м. Київ, вул. Інститутська, 21/8.
Крім того, я ще раз звертаюсь до народних депутатів України із проханням розглянути та прийняти закон про мирні зібрання, як того вимагає вже друге рішення Європейського суду з прав людини, в якому передбачити чіткі правила для всіх учасників мирних зібрань, і особливо – для працівників міліції, в тому числі передбачивши вичерпний перелік підстав для втручання під час реалізації права на мирні зібрання, а також встановити жорсткі правила, що регламентували б застосування спецзасобів під час припинення зібрань.

Джерло:
http://www.ombudsman.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=3295:-30-&catid=14:2010-12-07-14-44-26&Itemid=75

Залишити відповідь

Закрити меню