Фонд "Право і демократія"

<!--:UK-->Фонд “Право і Демократія” розпочав всеукраїнське проведення моніторингу забезпечення рівного доступу осіб з особливими фізичними потребами до правосуддя.<!--:-->

Фонд “Право і Демократія” розпочав всеукраїнське проведення моніторингу забезпечення рівного доступу осіб з особливими фізичними потребами до правосуддя.

На сьогоднішній день, широкий спектр проблем людей з інвалідністю в Україні свідчить про необхідність посиленої і комплексної уваги до них з боку держави й суспільства. Сучасне життя формує відповідні вимоги до правового та соціального захисту цієї категорії населення.
Основним міжнародним документом, який гарантує права інвалідів є Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю, яка ратифікована нашою державою і набрали чинності з 06 березня 2010р. і яка зобов’язує держави-учасниці надавати можливість людям з інвалідністю вести незалежний спосіб життя та повною мірою брати участь в усіх аспектах суспільного життя.
Відповідно до статті 13 даної Конвенції держави-учасниці повинні забезпечувати інвалідам нарівні з іншими ефективний доступ до правосуддя, зокрема передбачаючи процесуальні та відповідні вікові корективи, які полегшують виконання ними своєї ефективної ролі прямих і опосередкованих учасників, у тому числі свідків, на всіх стадіях юридичного процесу, зокрема на стадії розслідування та інших стадіях попереднього провадження. Також в державі існує низка архітектурно-будівельних норм, якими передбачено безпеку і доступність для усіх категорій населення, в т.ч. осіб з інвалідністю та мало мобільних груп населення. Зокрема, існують окремі державні будівельні норми «Суди», які вперше в Україні в архітектурному плані регулюють можливість приведення будівель суду до міжнародних стандартів. Незважаючи на зазначені діючі законодавчі норми, суспільство лише останніми роками усвідомлює необхідність створення доступних для осіб з інвалідністю умов, щоб ці люди мали гідну можливість бути безпосередньо учасниками судового процесу та мали можливість самостійно захищати свої права та інтереси.
У 2013р. в рамках реалізації проекту: «Оцінка впровадження програми опитування за методологією карток громадянського звітування (КГЗ) та здійснення аналізу забезпечення рівного доступу осіб із обмеженими фізичними можливостями до правосуддя», який реалізовано за підтримки проекту USAID «Справедливе правосуддя», нашою організацією було здійснено роботу з судами, громадськими організаціями та активістами, що представляють осіб із обмеженими фізичними можливостями, та спільно розроблено методологію здійснення громадського аудиту будівель суду а також проведено спільні публічні заходи з органами місцевої влади, які дали можливість вирішити та покращити частину проблемних питань доступу інвалідів до правосуддя.
Враховуючи здобутий досвід у ході реалізації вище зазначеного проекту вважаємо за необхідне продовжувати діяльність нашої організації у даному напрямку та розпочати з 25 березня 2014р. проведення широкої національної кампанії під назвою: “Проведення моніторингу забезпечення рівного доступу осіб з особливими фізичними потребами до правосуддя.” з метою проведення моніторингу доступності до правосуддя осіб з особливими фізичними потребами, посилення організаційної спроможності та активізації роботи організацій, які представляють права та інтереси осіб з інвалідністю у різних куточках держави (Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька, Закарпатська, Хмельницька, Вінницька, Луганська, Харківська, Одеська, Донецька області). На базі проведеної діяльності розробити ефективні та дієві пропозиції до чинного законодавства України та для органів судової гілки влади, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з метою суттєвого покращення доступності осіб з інвалідністю до правосуддя.
В рамках реалізації проекту заплановано здійснити такі активності:
1) Започаткувати створення коаліції партнерських організацій, які працюють у сфері захисту прав та свобод осіб інвалідністю та покращення їх доступності до правосуддя.
2) Організувати проведення моніторингу у 20 судах України (заплановано провести у кожній з 10 областей: Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька, Закарпатська, Хмельницька, Вінницька, Луганська, Харківська, Одеська, Донецька області).
3) Виготовити інформаційні таблиці з дублюванням судової інформації шрифтом Брайля для подальшого розміщення їх у судах, які прийматимуть участь у проведенні моніторингу.
4) Розробити аудіо-записи з нормами законодавства про судоустрій та процесуального законодавства про основні права людини, норм Конвенції про права інвалідів та іншого законодавства з метою подальшого розміщення у бібліотеках УТОСу (Українського товариства сліпих) та на веб-сторінках інших партнерських організацій, які захищають права та інтереси інвалідів.
5) Розмістити розроблені в рамках проекту аудіо-матеріали на веб-сторінці судової влади України (www.court.gov.ua); Розробити пропозицій до адаптування користування даним інтернет – ресурсом можливості для осіб з особливими потребами.
6) Друк законодавства та право-просвітницьких матеріалів шрифтом Брайля і безкоштовне розповсюдження матеріалів через бібліотеки Українського товариства сліпих;
7) Провести 4 регіональні зустрічі з представниками НОУ, судами, ДСА та органами місцевого самоврядування, органами виконавчої влади з метою обговорення мети та завдань проекту, його інструментарію та шляхів ефективного забезпечення рівних умов доступності інвалідів до правосуддя.
8) Сформувати перелік пропозицій до парламенту України, місцевих органів влади судів та ДСА щодо можливостей покращення їх діяльності та забезпечення рівного доступу осіб з обмеженими можливостями до правосуддя.
9) Підготувати пропозиції до нормативно правових актів з метою вдосконалення правового регулювання питання доступності інвалідів до правосуддя та гарантій забезпечення їм рівного доступу до судових інституцій.
10) Провести регіональні круглі столи з представниками суддів, адвокатів, представників НОУ, місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування на тематику покращення доступності осіб з інвалідністю до правосуддя.
11) Виготовити та поширити інформаційний звіт з даними моніторингу та розробленими висновками і рекомендаціями.
12) Провести кампанію з лобіювання законодавчих змін. Проведення робочих зустрічей з парламентарями та представниками органів виконавчої влади, експертами, представниками Національної Асамблеї Інвалідів України, з метою обговорення та впровадження законодавчих змін та приведення нормативно-правової бази до європейських і міжнародних стандартів.
13) Провести медіа-кампанію з висвітлення інформації про результати проекту.

Проект здійснюється за фінансової підтримки проекту USAID “Справедливе правосуддя”.
тривалість проекту: з 25 березня 2014р. по 24 березня 2015р.

Залишити відповідь

Закрити меню