Фонд "Право і демократія"

<!--:UK-->Незрячі українці матимуть змогу обирати свідомо<!--:-->

Незрячі українці матимуть змогу обирати свідомо

Незрячі та слабозорі громадяни України на всіх попередніх виборах були практично позбавлені можливості доступу до інформації про свої виборчі права та програми кандидатів у зручний для них спосіб. Що вже говорити про теперішню виборчу кампанію, яка проходить в найскладніші для країни часи?! Але наявні труднощі не є приводом для того. щоб позбавити частину населення права на доступне та свідоме волевиявлення. Саме для забезпечення такого всеукраїнська громадська організація молоді з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» розробила та почала впроваджувати проект «Зрячий вибір – 2014» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.
Не є секретом, що ця категорія населення має особливості, пов’язані як з просторовим орієнтуванням, так і в сприйнятті інформації, що у свою чергу впливають на психоемоційний стан незрячих виборців. Даним проектом передбачено глибокий правовий аналіз виборчого законодавства на предмет встановлення його особливостей щодо голосування людьми з вадами зору. Дані аналізу в доступній формі будуть викладені в аудіо-форматі (планується запис спеціального аудіо-посібника у професійній студії). Крім аналізу законодавства, він також міститиме витяги з програм кожного з кандидатів на посаду Президента України, які братимуть участь в виборах 25 травня 2014 року. Планується розміщення аудіо-посібника в Інтернеті та широке розповсюдження за допомогою спеціальних ресурсів, а також фізичне розповсюдження на дисках по всій Україні у спеціальних установах та організаціях, які постійно працюють з незрячими громадянами.

Аналіз попередніх виборчих кампаній на предмет доступу до голосування людей з вадами зору, що було проведено фахівцями громадської організації «Генерація успішної дії», вказує на велику, а подекуди навіть визначну роль членів дільничних виборчих комісій в забезпеченні комфортності та взагалі можливості волевиявлення для людей з вадами зору. Навіть на найкраще організованих виборах члени ДВК, в переважній більшості, не знали всього комплексу законодавства, який регулює виборчий процес. Це й не дивно, адже роль члена комісії є тимчасовою, епізодичною, люди навіть фізично не встигають засвоїти усі тонкощі організації голосування, не кажучи вже про додаткові аспекти стосовно тих чи інших верств населення. Тому часто людям з вадами зору було відмовлено в тих моментах, на які вони мали законне право, в інших випадках члени ДВК просто не знали як поводитись зі сліпими та слабозорими людьми, ускладнюючи процес як для себе, так і для виборців.

Тому в рамках проекту «Зрячий вибір – 2014» буде розроблено та розповсюджено спеціальну пам’ятку, яка б коротко та доступно роз’яснила членам ДВК ті норми законодавства, які допомагають людям з вадами зору здійснити їхній вибір, та деякі аспекти супроводу таких людей. Безперечно, багато в тому, наскільки зручно буде незрячій або слабозорій людині проголосувати і чи вдасться їй це зробити взагалі, залежить від звичайних виборців, їх знань про те, як допомогти людині з вадами зору скористатися своїм конституційним виборчим правом.

ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА
Всеукраїнська неприбуткова молодіжна громадська організація «Генерація Успішної Дії» створена у 2006 році з метою задоволення та захисту законних соціальних, економічних, творчих, духовних та інших спільних інтересів людей з вадами зору, а також сприяння у забезпеченні належних умов для їх самореалізації, здійснення заходів щодо соціального захисту, реабілітації, залучення до суспільно корисної діяльності, занять фізичною культурою і спортом. Працюючи разом, ми прагнемо створити світ рівних можливостей. Сайт: www.gud.org.ua. Контактна особа: Юлія Сачук (тел. + 38 (063) 443 29 32).
Проект «Зрячий вибір – 2014» здійснюється за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Джерело : http://www.gud.org.ua

Залишити відповідь

Закрити меню