Фонд "Право і демократія"

Розпочалась інформаційна кампанія для населення щодо он-лайн сервісів Мін’юсту

Розпочалась інформаційна кампанія для населення щодо он-лайн сервісів Мін’юсту

Міністерство юстиції України, Проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» та міжнародна благодійна організація «Український освітній центр реформ» оголосили про початок інформаційної кампанії для населення «Електронне урядування спрощує спілкування». Мета кампанії – допомогти громадянам ефективно користуватися он-лайн сервісами Мін’юсту.

«Щорічно понад 20 мільйонів українців звертаються до Міністерства юстиції за отриманням адміністративних послуг. Запроваджуючи електронне урядування, Мін’юст будує прозору, орієнтовану на потреби громадян, зручну і зрозумілу систему їх надання, – наголосив заступник Міністра юстиції України Гія Гецадзе. – Слова “держава для людини, а не людина для держави” нарешті наповнюються реальним змістом».

Заступник Директора місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, Білорусі і Молдові Джон Пеннел зазначив: «Інноваційні послуги, що надає Міністерство юстиціїон-лайн, є значним кроком вперед на шляху до задоволення потреб і очікувань громадян України. Агентство США з міжнародного розвитку з радістю підтримує Мін’юст і Український освітній центр реформ у їх зусиллях щодо підвищення поінформованості громадськості про ці нові можливості».

Серед адміністративних послуг, які вже здійснюються он-лайн, – отримання довідок та виписок з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, як по об’єкту так і по суб’єкту; Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців; Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство; Системи електронної звітності арбітражних керуючих; попередня електронна подача заяв у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно; прийняття заяв у сфері державної реєстрації актів цивільного стану. Громадяни і організації також отримали можливість брати участь в Електронній системі торгів.

Як повідомив заступник Міністра юстиції України Гія Гецадзе, наразі Мін’юст веде роботу над розширенням спектру послуг та спрощенням їх надання. Зокрема, тестується пілотний проект, завдяки якому довідку (свідоцтво) про народження дитини батьки зможуть отримувати безпосередньо в родильному домі. Зараз пілот працює в декількох родильних домах, згодом послугою можна буде користуватися в усіх родильних домах країни.

«Звертаючись до державних структур, громадянин має отримувати повні, своєчасні і якісні послуги. Тільки за таких умов ставлення громадян до держави і її інституцій здатне змінитися від критичного до позитивного. Допомога українцям в оволодінні знаннями та навичками користування он-лайн сервісами Мін’юсту – головна мета просвітницької діяльності нашої організації», – розповіла Ірина Мовчан, Президент Українського освітнього центру реформ, який здійснюватиме інформаційну кампанію за підтримки Проекту USAID «Справедливе правосуддя».

Професійне висвітлення новітніх он-лайн послуг Міністерства юстиції в рамках інформаційної кампанії покращуватиме доступ до них всіх верств населення і сприятиме зростанню кількості користувачів. Громадяни отримають можливість дізнатися, як правильно користуватися адміністративними послугами, з детальних відео-інструкцій, які транслюватимуться по телебаченню та будуть розміщені в Інтернет і соціальних мережах. Програма запланованих заходів також включає підготовку інформаційних друкованих матеріалів, телевізійних сюжетів та радіороликів. Задля сприяння активному фаховому висвітленню он-лайн сервісів та подальших планів Мін’юсту у ЗМІ, буде проведено 18 засідань прес-клубів в різних регіонах України.Окрема увага в ході реалізації кампанії приділятиметься доступу до отримання он-лайн послуг громадян, які мають обмежений доступ до Інтернету. Для цього в партнерстві з Програмою «Бібліоміст» заплановано проведення вебінарів-інструктажів для працівників публічних бібліотек по всій Україні, обладнаних комп’ютерами та доступом до Інтернету в рамках Програми «Бібліоміст», які надаватимуть допомогу громадянам в отриманні довідок і виписок з державних реєстрів он-лайн.

Джерело: Проект USAID “Справедливе правосуддя”

Залишити відповідь

Закрити меню