Фонд "Право і демократія"

Фонд «Право і демократія» долучився до реалізації Угоди про Асоціацію

Фонд «Право і демократія» долучився до реалізації Угоди про Асоціацію

Наприкінці березня 2017р. у Києві, в Українському домі, відбулась Асамблея Української сторони (УС) Платформи громадянського суспільства (ПГС) Україна – ЄС. В роботі Асамблеї взяли участь представники більш ніж 150 громадських організацій, народні депутати, урядовці та дипломати. Під час сесії учасники обговорили проблеми та можливості в імплементації Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом.
В своєму вступному слові Зоряна Міщук, Голова УС ПГС, відзначила, що українське суспільство працює над імплементацією Угоди вже 3 роки, але, на жаль, ще є багато проблем. Це відсутність політичної волі і опір старої системи, яка не бажає здійснювати кардинальні зміни.
В свою чергу, Іванна Климпуш-Цинцадзе, віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, висловила сподівання на потужне залучення громадських організацій до ініціатив Уряду та зацікавлення Уряду у виробленні громадськістю рекомендацій для ефективної реалізації Угоди.
«Усі українські потуги з євроінтеграції відбуваються на тлі серйозних викликів. Стара система чинить шалений спротив. Зараз ми усі разом повинні звірити годинники яким чином бачимо імплементацію Угоди. Спільна робота законодавчої і виконавчої влади, громадянського суспільства і міжнародних партнерів – саме ці складові зможуть забезпечити реалізацію Угоди. Без досвіду української громадськості буде складно досягнути мети. Уряд сподівається на співпрацю з проведення комплексного моніторингу Угоди про Асоціацію» – зазначила віце-прем’єр.
За словами посла ЄС в Україні Хюґа Мінґареллі, Україна демонструє політичну волю до реформування і за останні 3 роки досягла значного прогресу в цьому питанні. Посол запропонував громадянському суспільству розробити спільну методологію для співпраці з ЄС та органами влади.
Під час сесії учасники Асамблеї обговорили роботу Платформи за 2016 рік та окреслили плани на 2017 рік.
Фонд «Право і демократія» вперше долучився до діяльності УС ПГС та увійшов до Другої Робочої групи Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС – «Свобода, юстиція, права людини». Основним пріоритетом діяльності Робочої групи на 2017 рік учасники визначили проведення реформ в регіонах, зокрема проведення судової реформи.
«Питання проведення євроінтеграційних реформ, зокрема судова реформа, є дуже актуальним на шляху побудови правої країни, – відзначив учасник Асамблеї, експерт Фонду «Право і демократія» Дмитро Вітвіцький. – Участь в роботі Української сторони є для нашої організації честю, але, водночас, це нові виклики. Впевнений, що професійність і досвід Фонду допоможуть досягнути євроінтеграційоної мети»

Українська сторона Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС (УС ПГС) є частиною Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС, що створена у відповідності до ст. 469-470 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. ПГС є органом, який складається з представників громадянського суспільства України з однієї сторони і членів Європейського економічного і соціального комітету (ЄЕСК) – з іншої.
Платформа є одним із чотирьох органів Асоціації поряд із Радою асоціації, Комітетом асоціації та Парламентським комітетом асоціації. І якщо перші представляють уряд та парламент, то ПГС створена з метою забезпечення належної ролі громадськості у процесі виконання Угоди про асоціацію.

Залишити відповідь

Закрити меню