Фонд "Право і демократія"

«У діалозі судів зі ЗМІ – суди є більш вразливими, а відтак не мають права на помилки» – Ольга Давид, прес-секретар Львівського апеляційного адміністративного суд

«Професійна співпраця зі ЗМІ, знання і розуміння стандартів новинарної журналістики, вміння сформулювати основне інформаційне повідомлення і основні засади інформаційної поведінки суду у кризових ситуаціях – це основні питання, які було обговорено під час тренінгу «Суди і ЗМІ –  успішна комунікація», який провела, на запрошення керівництва Вінницького апеляційного адміністративного суду для суддів та працівників апарату ВААС головний спеціаліст зі зв’язків з громадськістю Львівського апеляційного адміністративного суду Ольгою Давид.

«Під час тренінгу і ознайомившись з комунікаційною стратегією Вінницького апеляційного адміністративного суду доходимо висновку, що на ефективність співпраці адмінсудів зі ЗМІ у різних регіонах України впливають численні особливості не лише діяльності суду, а й діяльності самих ЗМІ, рівень політичної активності в регіоні, зацікавленість журналістів у висвітленні діяльності суду та розгляду резонансних справ регіоні», – зауважує Ольга Давид. – «Наприклад, вищий рівень опозиційності журналістів до влади, представництво інтересів громади у судах з боку народних обранців у Львові дисонують з менш активним політичним життям чи рідкісними спробами тиску на суд через ЗМІ у Вінницькому окрузі. Тому вінничанам вдається самостійно задавати тон у висвітленні своєї діяльності, що дозволяє контролювати інформаційні потоки про суд та формувати власний позитивний імідж. На відміну від львів’ян, які змушені постійно балансувати між власними інтересами збереження довіри до суду і репутації судочинства та інтересами громадськості та журналістів, що вимагають вчасної і оперативної реакції на інформаційні запити»

Однак є речі,  спільні для всіх регіонів – це професійні стандарти, яких зобов’язані дотримуватися  своїй роботі журналісти та суть яких повинна бути відома судам, для того щоб ще краще розуміти специфіку діяльності журналістів та якісно відповідати на їх запити. З цією метою, зокрема, значної уваги під час тренінгу у ВААС було надано з’ясуванню суті професійних стандартів діяльності репортерів. «Справа у тому, що стандарти професійної діяльності журналістів-новинарників та суддів, фактично, збігаються. Не даремно, інколи журналісти хибують на спроби  «оголошувати власні вироки» – каже Ольга Давид.  – «Оперативність, точність, повнота, збалансованість, відокремлення фактів від коментарів, достовірність, простота інформації – це сім професійних стандартів репортера, які можна ідентифікувати відповідно з такими стандартами діяльності суддів як вчасне правосуддя, перевірка доказів у судовому слідстві, увага до всіх  наявних доказів, змагальність та рівноправність сторін в судовому процесі, безсторонність суду, відокремлення доведених фактів від оціночних суджень, залучення експертів та належність доказів, обґрунтоване та доступне для розуміння рішення чи вирок. Інша річ, що наслідки за порушення таких стандартів для суддів та журналістів – не однакові» – каже Ольга Давид. – «Точніше, недотримання хоча б одного стандарту у створенні новини може перетворити її на пропаганду і найшвидше  – ніякої персональної відповідальності для її автора не виникне. Тим часом, ігнорування принципів судочинства з боку суду та конкретного судді, може вплинути на всю його подальшу професійну долю. Відтак є необхідність у діалозі між журналістами і суддями у якому, на жаль, суди є більш вразливими, а відтак не мають права на помилки. Помилкою було не надавати журналістові всієї інформації, що необхідна для створення новини відповідно до його професійних стандартів» – вважає прес-секретар ЛААС.

Під час тренінгу вінничанам було продемонстровано фільм «Право на рівні можливості» про проблеми доступу до правосуддя незрячих громадян та осіб з вадами зору, який був створений РГБФ «Право і демократія» за сприяння Львівського апеляційного адміністративного суду в процесі реалізації проекту «Покращення доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до правосуддя», який реалізовувався за підтримки Посольства США в Україні.

Залишити відповідь

Закрити меню