Фонд "Право і демократія"

Доступне житло у Львові – не просто американська мрія

Прем'єр-міністр Микола Азаров доручив протягом двох-трьох тижнів розробити механізми для того, аби родини із середнім сукупним доходом близько 4 тисяч гривень могли брати участь у програмах будівництва доступного житла, яке надаватиметься на умовах пільгового кредитування.

Прем’єр запевняє, що завдяки цій схемі за 6-8 місяців з’явиться 80-100 нових квартир.

В США цей механізм вже на стадії успішної реалізації. Досвідом забезпечення житлом незаможних американців під час круглого столу «Партнерство влади і громадських організацій на благо громади міст», який відбувся у Львові, поділився Пол Стюарт (на фото), заступник мера з питань міського планування міста Кіркленд, штат Вашингтон.

В Америці свого часу виникла і надалі існує криза доступного житла: громадяни з низьким та середнім рівнями доходів не можуть собі дозволити мати власне житло. Саме на вирішення цієї проблеми спрямована діяльність Нового житлового партнерства «Регіональна коаліція в сфері житла» (A.R.C.H).

Організація об’єднує міста округу Іст Кінг, штат Вашингтон. Кожна міська рада-член організації робить внесок в фонд доступного житла залежно від кількості населення. На ці кошти партнерство утримує наявні житлові приміщення, які можуть бути надані у володіння чи оренду потребуючим громадянам.

Забудовники мають можливість отримати грант на побудову нових будинків. Американський досвід, окрім комерційних компаній, включає і некомерційних забудовників. Вони функціонують за зразком громадських організацій, отримують податкові пільги ти особливий статус при розробці проектів та здійсненні забудов.

Окрім фактичних будівельних робіт, партнерство працює і над стратегічними моментами: експерти відстежують потреби в житлі і долучаються до розробки проектів будинків. Організація працює вже понад 20 років. Наразі 10% незаможних американців забезпечені власним житлом. Активісти планують надати місця проживання 41% осіб.

Не забувають і про бездомних: окрім людей з низьким рівнем доходів, поки що невелика кількість безхатченків також отримала дах над головою. Активісти стимулюють малозабезпечених розвиватися і підвищувати свій матеріальний рівень. Всі житлові приміщенні, які надаються, знаходяться поряд з зупинками громадського транспорту, що дозволяє вільно пересуватися по місту.

Хоча існує одне «але» при покращенні свого фінансового становища до можливості самостійно придбати житло, ці особи повинні покинути надане їм помешкання. Цей момент є досить спірним серед громадян, але він якнайповніше забезпечує житлом саме потребуючих американців.

Теперішній найбільший проект партнерства з 10-річною історією ‒ побудова мосту від Сіетлу до нового житлового масиву. В межах району буде впроваджено систему Metro Park&Drive: при в’їзді розташують парковку, де жителі зможуть залишати свої авто і надалі пересуватися на метро, яке з’єднує місто та масив.

Подібні організації існують в багатьох американських штатах, зазвичай як громадські організації, які об’єднують місцеві органи влади. Щодо загальнодержавного рівня – на думку експерта, такі ініціативи мають бути локальними.

Пан Стюарт запевнив львівських колег, що їм під силу втілити подібний досвід: «Вважаю, що Львів – найбільш придатне для життя місто в Україні. Тому місцева влада та організації мають всі можливості забезпечити всіх львів’ян помешканнями». Щодо ефективності забезпечення житлом на загальнодержавному рівні, очікуємо на «приклад» України.

Ольга Лучка для Вголос

Залишити відповідь

Закрити меню