Фонд "Право і демократія"

Суди Тернопільщини стають доступнішими для людей з обмеженими фізичними можливостями

Суди Тернопільщини стають доступнішими для людей з обмеженими фізичними можливостями

Тернопіль, Україна (10 грудня 2014 року) – Особи з обмеженими фізичними можливостями – громадяни різних категорій інвалідності – досить часто звертаються до суду за захистом своїх прав та інтересів, а також беруть участь у судових процесах як сторони у справі, свідки чи експерти. В ході звернень до суду у них виникає багато перешкод та труднощів внаслідок організаційних та правових аспектів його функціонування. Про це свідчать представлені сьогодні результати моніторингу забезпечення рівного доступу осіб з особливими фізичними потребами до правосуддя, який проводився Регіональним громадським благодійним фондом «Право і Демократія» у Тернопільському окружному адміністративному суді та Тернопільському міськрайонному суді Тернопільської області.

Тернопільська область – один із десяти регіонів, в яких Фонд «Право і Демократія» здійснив аналіз роботи судів щодо забезпечення рівного доступу осіб з особливими фізичними потребами до правосуддя за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя». Моніторинг також було здійснено у судах Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької, Закарпатської, Хмельницької, Вінницької, Харківської, Одеської та Волинської областей. В цілому у ньому взяли участь 20 судів.

«Одним із багатьох напрямів роботи нашого проекту є розвиток діалогу між судами та суспільством для покращення доступу до правосуддя, підвищення прозорості та підзвітності судової системи та довіри громадян до суду. Доступність суду як установи та доступність судових послуг має важливе значення для подальшого розвитку демократії в Україні. Впевнений, що результати моніторингу стануть основою для вироблення конкретних рекомендацій щодо покращення законодавства в цій сфері», – зазначив керівник Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девід Вон.

Для судів Тернопільщини це перший досвід проведення моніторингу у співпраці з громадськими організаціями. Дослідження, яке відбувалось у липні та серпні 2014 року, показало, що найбільш проблемними є питання фізичної доступності приміщень судів, а також доступності інформації, необхідної для участі в судовому процесі, для людей з обмеженими можливостями. Враховуючи результати моніторингу в 10 областях, Фонд «Право і Демократія» розробив в цілому понад 200 рекомендацій для судів, територіальних управлінь Державної судової адміністрації України, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо забезпечення рівного доступу осіб із обмеженими фізичними можливостями до приміщень суду і судових послуг. Рекомендації, зокрема, включають усунення перешкод у доступі до території і приміщень суду; облаштування паркінгу для інвалідів; створення інформаційних центрів та облаштування місць для ознайомлення з матеріалами справи, пристосованих до потреб осіб з інвалідністю; навчання персоналу суду щодо особливостей обслуговування людей з різними видами інвалідності; належне правове врегулювання процедур залучення сурдо-перекладачів для німих та глухонімих осіб, ознайомлення незрячих осіб і осіб з суттєвими вадами зору з матеріалами судових справ та рішеннями, а також ідентифікації їх підпису.

Завдяки реалізації проекту вже відбуваються якісні зміни щодо покращення доступності громадян до правосуддя в Україні. Зокрема, спільно з Українським товариством сліпих (УТОС) здійснюється:
• виготовлення інформаційних таблиць з дублюванням судової інформації шрифтом Брайля для подальшого розміщення у судах Тернопільщини, які брали участь у проведенні дослідження;
• розробка аудіо-записів норм законодавства про судоустрій та процесуального законодавства про основні права, норм Конвенції про права інвалідів та іншого законодавства для подальшого розміщення у бібліотеках УТОС та на веб-сторінках інших партнерських організацій;
• друк законодавства та право-просвітницьких матеріалів шрифтом Брайля і безкоштовне розповсюдження матеріалів через бібліотеки УТОС тощо.

Фонд «Право і Демократія» формує перелік пропозицій до парламенту України, місцевих органів влади, судів та Державної судової адміністрації України щодо забезпечення рівного доступу осіб з обмеженими можливостями до правосуддя. В подальших планах фонду лобіювання законодавчих змін шляхом зустрічей з парламентарями, експертами, представниками органів виконавчої влади і Національної асамблеї інвалідів з метою приведення нормативно-правової бази щодо доступу до правосуддя осіб з обмеженими можливостями до європейських і міжнародних стандартів.

Фонд «Право і Демократія» започаткував своє існування зі створення в 1994 році першої на Львівщині громадської юридичної приймальні. Члени організації прийшли в 1994 році з різних, вже існуючих громадських організацій, таких як Товариство Лева, Студентське братство, Нова Хвиля, де пройшли добру школу громадської діяльності. Практично всі добре обізнані зі специфікою і проблемами роботи в третьому секторі та мають великий досвід моніторингової діяльності судової системи України. Організація зареєстрована у Львівському обласному управлінні юстиції 12 грудня 1996 року як недержавна неприбуткова організація – Регіональний Громадський Благодійний Фонд “Право і Демократія”.
Метою діяльності Фонду є: діяльність, спрямована на захист прав людини, розвиток демократичного правового суспільства, місцевої демократії та громадського самоврядування.
Напрямками діяльності фонду є:
1. Судова система та судова реформа в Україні.
2. Громадська юридична приймальня.
3. Захист прав людини і основоположних свобод.
4. Утворення та розвиток мережі правозахисних організацій.
5. Моніторинг місцевої преси про порушення прав людини в регіоні.
6. Адміністративна реформа.
7. Пенітенціарна система.
8. Реформа місцевого самоврядування.
Проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» працює в Україні з жовтня 2011 року. Мета проекту – сприяти утвердженню верховенства права в Україні через підтримку судової реформи, підвищення рівня прозорості та підзвітності судової системи, поліпшення обізнаності громадян із діяльністю судової системи та зростання довіри суспільства до судової влади. Діяльність проекту ґрунтується на досягненнях попереднього Проекту USAID «Україна: верховенство права», який реалізовувався з 2006 по вересень 2011 року. Детальнішу інформацію про Проект USAID «Справедливе правосуддя» можна отримати на офіційному веб-сайті www.fair.org.ua або за телефоном +38 (044) 581-3303.

Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів. Додаткові відомості про програми USAID можна отримати у Відділі інформації та зв’язків з громадськістю USAID за телефоном (044) 521-57-41, на Інтернет-сторінці http://ukraine.usaid.gov або у соціальній мережі Facebook http://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Фонд «Право і Демократія»
79005 Львів, Україна
проїзд Крива Липа, 6 (3-й поверх)
Тел/Факс: +38(032)2971932
E-mail: lawdemo@fond.lviv.ua
fond.lviv.ua

Залишити відповідь

Закрити меню