Фонд "Право і демократія"

У Львові відбулась зустріч із керівництвом судів Львівської області по проведенню зовнішнього оцінювання з використанням методології карток громадянського звітування

У Львові відбулась зустріч із керівництвом судів Львівської області по проведенню зовнішнього оцінювання з використанням методології карток громадянського звітування

18 березня 2015 року Благодійна організація «Твоє право» у співпраці із Регіональним Громадським Фондом «Право і Демократія», за сприяння Апеляційного суду Львівської області провела Установчі зустрічі по проведенню зовнішнього оцінювання судів Львівської області з використанням методології карток громадянського звітування.

В Установчих зустрічах взяли участь голови та керівники апаратів 32 судів Львівської області, включно із судами загальної та адміністративної юрисдикції.

Як відомо, Україна не мала жодної системи оцінки діяльності судів, а проводилися лише дослідження окремих напрямків роботи суду. Європейська комісія з питань ефективності правосуддя неодноразово наголошувала на важливості та необхідності процесів моніторингу стану ефективності та якості судочинства та відсутності таких систем у більшості держав. Але 5 лютого 2015 року зроблено вагомий крок до зміни цієї ситуації. Цього дня на своєму засіданні Рада суддів України затвердила в цілому “Систему оцінки якості роботи суду: стандарти, критерії, показники та методи” (із повним текстом «Системи оцінки якості роботи суду» можна ознайомитись на офіційному веб-порталі «Судова влада України» за посиланням http: //court.gov.ua/userfiles/ COURT_PERFORMANCE_UKR_2014.pdf). Затвердження такої системи безсумнівно сприятиме формуванню відкритої і справедливої судової влади в Україні.

Одним із аспектів оцінювання є задоволеність роботою суду громадянами – учасниками судових проваджень. Відповідно до «Системи оцінки якості роботи суду» таке оцінювання рекомендується проводити із використанням методології карток громадянського звітування. Саме на Установчих зустрічах керівництво судів Львівської області було ознайомлене із методологією карток громадянського звітування, а також були обговорені практичні аспекти здійснення опитувань. Очікується, що фахівці Благодійної організації «Твоє право» і Регіонального Громадського Фонду «Право і Демократія», починаючи з 15 квітня 2015 року, опитають понад 2700 респондентів – відвідувачів 32 судів Львівської області, а отримані результати будуть оприлюднені й обговорені на круглому столі у вересні цього року.

Опитування відвідувачів судів із застосуванням методології карток громадянського звітування є можливим завдяки підтримці Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя»

Проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» працює в Україні з жовтня 2011 року. Діяльність проекту ґрунтується на досягненнях попереднього проекту USAID «Україна: верховенство права», який реалізовувався з травня 2006 по вересень 2011 року . Мета проекту – сприяти утвердженню верховенства права в Україні через підтримку судової реформи, підвищення рівня прозорості та підзвітності судової системи, поліпшення обізнаності громадян із діяльністю судової системи та зростання довіри суспільства до судової влади.. Детальнішу інформацію про проект USAID «Справедливе правосуддя» можна отримати на офіційному веб-сайті www.fair.org.ua або за телефоном +38 (044) 581-3303.

Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,7 мільярда доларів. Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Джерело: БО “Твоє право”

Залишити відповідь

Закрити меню