Фонд "Право і демократія"

Фонд «Право і демократія» підводить підсумки поширення успішного досвіду серед НУО захисту основних прав людини у Європейському суді

Регіональний громадський благодійний фонд «Право і демократія» завершує реалізацію проекту «Поширення успішного досвіду серед НУО захисту основних прав людини у Європейському суді» за підтримки Проекту ПРООН «Розвиток громадянського суспільства».

Близько 200 учасників – юристів, правозахисників, громадських діячів – взяли участь у тренінгах по зверненню до Європейського суду. Було проведено 7 тренінгів в обласних центрах Західної України – Львів, Івано-Франківськ, Тернопіль, Чернівці, Луцьк, Рівне та Ужгород. Також за побажаннями учасників і висловленням потреби в більшому поширенні інформації було проведено повторний тренінг в Тернополі.

На базі найактуальніших питань у зверненнях до Європейського суду з прав людини, висловлених учасниками тренінгів, громадськими організаціями, громадянами під час отримання консультацій, було складено підручник. Нещодавно він був надрукований і розповсюджений по обласних центрах Західної України.

«В Україні існує велика потреба в ширшому інформуванні громадськості про цю сферу. Цього недостатньо: безкоштовні кваліфіковані консультації по зверненнях до Європейського суду надають одиниці», – зазначив Руслан Таратула, керівник проекту.

Потреба в безкоштовній правовій допомозі по зверненню до Європейського суду існує не лише в Західній Україні: також зверталися жителі Луганська, Кривого Рогу, Кіровограду.

За результатами наданих консультацій було підготовлено 2 заяви до Європейського суду. У першій справі йдеться про незаконне звільнення особи, хоча існує гарантія, що член примирної комісії, яким і був позивач, не може бути звільнений впродовж певного терміну. Також мали місце порушення права на справедливий суд, яке закріплюється ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Наступна заява стосується права власності: в результаті переселення під час операції «Вісла» було отримано земельну ділянку та будинок, який згодом було передано спадкоємцям. Наразі вони не можуть приватизувати частину цієї земельної ділянки, хоча рішенням місцевої влади площа всієї ділянки надавалася спадкодавцю за Угодою між СРСР та урядом Польщі.

«В Україні постійно існує потреба в благодійній допомозі по зверненнях до Європейського суду з прав людини. Часто люди звертаються з заявами пост фактум, які були відхилені через технічні недоопрацювання», – відзначив Руслан Таратула.

Тому незалежно від закінчення роботи проекту, Фонд «Право і демократія» надалі надаватиме безкоштовну правову допомогу громадянам, зацікавленим у зверненнях до Європейського суду.

Залишити відповідь

Закрити меню