Фонд "Право і демократія"

<!--:UK-->Кабмін підтримав законопроект «Про відновлення довіри до судової системи України» <!--:-->

Кабмін підтримав законопроект «Про відновлення довіри до судової системи України»

На сьогоднішньому засіданні Кабінету міністрів України був підтриманий законопроект «Про відновлення довіри до судової системи України», поданий Міністерством юстиції України.
Зазначений законопроект визначить правові та організаційні засади проведення атестації та люстраційної перевірки суддів судів загальної юрисдикції.
«Станом на сьогодні довіра громадян до судової системи фактично знищена. Саме тому найперше, що ми маємо зробити, це збудувати систему судочинства, що функціонуватиме на засадах верховенства права відповідно до європейських стандартів і гарантуватиме право кожної особи на справедливий суд», – наголосив Міністр юстиції.
Даний законопроект передбачає проведення перевірок та звільнення з посад осіб, які виносили рішення, спрямовані на обмеження конституційних прав і свобод громадян, та зниження рівня корупції в системі судів загальної юрисдикції.
Документ визначає правові та організаційні засади проведення атестації та люстраційної перевірки суддів судів загальної юрисдикції.
Сама перевірка суддів передбачатиме аналіз:
1) рішень, прийнятих ним одноособово або у складі колегії суддів щодо справ, пов’язаних з масовими акціями протесту в Україні після 21 листопада 2013 року;
2) рішень, прийнятих ним одноособово або у складі колегії суддів щодо виборчих справ у зв’язку із проведенням виборів до Верховної Ради України VII скликання;
3) рішень, прийнятих ним одноособово або у складі колегії суддів щодо осіб, які визнані політичними в’язнями;
4) рішень, прийнятих ним одноособово або у складі колегії суддів, що суттєво обмежують конституційні права і свободи громадян;
5) рішень Європейського суду з прав людини, яким встановлено порушення Україною Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод при прийнятті рішень національними судами;
6) наявності дисциплінарних проваджень щодо нього та характеру застосованих дисциплінарних стягнень;
7) достовірності та повноти відомостей, що містяться у деклараціях про доходи та витрати суддів та членів їх сімей.
Проектом встановлено, що судді, які не пройдуть атестацію та люстраційну перевірку, будуть відсторонені від здійснення правосуддя із подальшим звільненням з посади судді у зв’язку з порушенням присяги.
Окрім того, з прийняттям закону всі голови судів, які були обрані на посади з моменту набрання чинності в 2010 році закону «Про судоустрій і статус суддів», негайно будуть звільнені з адміністративних посад.
Пропонується значно розширити суддівське самоврядування.
«З прийняттям закону голів судів обиратимуть шляхом таємного голосування самих суддів, як це нині відбувається у Верховному Суді України», – зазначив Павло Петренко.

За словами Міністра юстиції, діятиме і новий механізм обрання делегатів на з’їзд суддів – від кожного суду буде свій делегат, який не займатиме адміністративних посад.

Джерело: http://minjust.gov.ua/news/44976

Залишити відповідь

Закрити меню